Legendarni hrvatski pilot Rudolf Perešin, rodom iz Jakšinca kraj Gornje Stubice, na današnji je dan, 2. svibnja 1995. nestao u Vojno-redarstvenoj akciji Bljesak. Njegov MiG-21 bis, tijekom rizična borbena zadatka, pogodila je protuzračna obrana bosanskih Srba

Perešin se uspio katapultirati iz aviona koji je pao na hrvatsku stranu. Kako je Perešin skončao, je li poginuo tijekom katalputiranja ili su ga Srbi zarobili, i danas je nepoznanica. Oko njegove sudbine Srbi su godinama igrali okrutne igre.

‘Ja sam Hrvat…’

Nisu željeli otkriti je li Rudi poginuo odmah ili su ga zarobili. Izgubio mu se svaki trag. Nakon mučnih pregovora njegovi posmrtni ostaci napokon su vraćeni Hrvatskoj, vraćeni njegovoj obitelji u ljeto 1997.

Ja sam Hrvat, neću i ne mogu pucati na Hrvate, rečenica je koja je zauvijek obilježila Perešina. Kao i njegov bijeg MIG-om 21. Bilo je to 25. listopada 1991. dok se JNA povlačila iz Slovenije, a Hrvatskoj, zajedno s pobunjenim hrvatskim Srbima, spremala otvoreni rat i agresiju. Tog je dana, kao pripadnik JNA, Rudi poletio MIG-om 21 s bihaćkog aerodroma.

 

Tijekom prvog leta, nakon dulje pauze nametnute administrativnim zabranama letenja za sve Hrvate na aerodromu, Perešin je trebao nadzirati povlačenje JNA iz Slovenije. Planiranom trasom preko Zagreba, Ljubljane sve do Kopra i natrag preko Ljubljane, spustio se u razinu tla, te uletio u zračni prostor Austrije otprilike oko Bleiburga. Odmah po ulasku u austrijski zračni prostor, izvukao je stajni trap te se zaputio prema zračnoj luci pokraj Klagenfurta, gdje je uspješno prizemljio svoj nenaoružani MIG 21.

Ponos i prkos

Svojim domoljubnim činom nanio je težak moralni i politički udarac agresorskoj vojsci i njezinu zrakoplovstvu, a građanima Hrvatske neizmjeran ponos, prkos i rast nacionalnog naboja i svijesti u najkritičnijim danima Domovinskog rata.

– Nisam bio uzbuđen. Nisam se ni bojao. Istina, mučila me mala neizvjesnost – pričao je kasnije Perešin.

 

Preko austrijskih Alpa i Bleiburga, s oko 1100 kilometara na sat, ušao je u austrijski zračni prostor. Za austrijske medije Perešinov prelet bio je tek bizarna epizoda rata u susjedstvu koju su lansirali kao ekskluzivu. U Hrvatskoj, izloženoj srpskoj agresiji, kapetan prve klase Rudolf Perešin postao je pravi nacionalni junak.

Nacionalni junak

Srpska ratna propaganda, pak, bila je potpuno zbunjena. Kako objasniti da im je pilot Hrvat, ispred nosa, s najvećeg vojnog aerodroma Bihać ukrao nadzvučni borbeni avion i mirno sletio u Austriju? Izmislili su da je Perešin zatražio politički azil u Austriji. A nije.

– Dezertirao sam iz JNA jer nisam sposoban ni voljan pucati na hrvatske vojnike – rekao je prvom austrijskom vojniku koji je prišao njegovu MiG-u i zbunjeno ga pitao što radi tu.

24. lipnja 2004. u Gornjoj Stubici otvoren je Spomen park Rudolfu Perešinu

Perešin je tijekom akcije Bljesak imao 37 godina. Pokopan je u rujnu 1997. na zagrebačkom Mirogoju uz najviše državne i vojne počasti. Posthumno je odlikovan činom stožernog brigadira.