Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok (ŠUDIGO) sa Srednjom općinskom strukovnom školom Ilinden iz Makedonije potpisala je Sporazum o međunarodnoj suradnji. Te će dvije škole sudjelovati u projektu ‘Afirmativno korištenje slobodnog vremena mladih različitih kulturnih sredina’.

Dva stabla prijateljstva

Srednjoškolci su se već upoznali. Zagorski ŠUDIGO-vci posjetili su Makedonce, a za nastavak dobrih međunarodnih odnosa u krugu škole, u najrazvijenijoj makedonskoj općini Iliden, zasadili su dva stabla prijateljstva.

Upoznali su se s kulturnom baštinom Sjeverne Makedonije, obišli su Skopje, Ohridsko jezero i grad Ohrid. Snimili su i materijal za filmski uradak o poznavanju Hrvatske i Sjeverne Makedonije te načinima provedbe slobodnog vremena.

Zajednički susret dviju škola kroz radionice, formalno i neformalno druženje pridonijelo je boljem međusobnom upoznavanju

Na završnoj aktivnosti na Okruglom stolu Zagorci su prezentirali vrijednosti i ljepote Hrvatske, Krapinsko-zagorske županije i svoje škole. Zajednički susret dviju škola kroz radionice, formalno i neformalno druženje pridonijelo je boljem međusobnom upoznavanju, edukaciji i širenju interkulturnog dijaloga.

Uzvratni susret u Zaboku

Razmjenom prigodnih poklona, knjiga, licitarskih srca, drvenih igračaka i turističkim prospektima darivali su svoje nove prijatelje i na taj način prenijeli duh naše kulture, ljepote naše zemlje i simbole zagorske Bajke na dlanu.

Na rastanku je bilo i suza, ali i jasnih planova za ponovnim susretom u Zaboku.