Ovo je najviši rang natjecanja u košarci i tu ne možemo gledati tko je domaći, a tko nije. U Ciboni je najmanje igrača iz Zagreba, u Zadru iz Zadra. No dobrim odnosom, vrhunskim uvjetima i kvalitetnim radom trudimo se da se svaki igrač osjeća kao doma, rekao nam je Ozren Hanžek, predsjednik Košarkaškog kluba Zabok.

Svi vole zagorske delicije

Zabočki košarkaški klub danas je najuspješniji sportski kolektiv u Krapinsko-zagorskoj županiji. Počeli su skromno, davnih godina s domaćim igračima, a postigli puno. Za KK Zabok danas ne igraju samo Zagorci. Ima tu Dalmatinaca, Međimuraca, purgera… Savršeno su se uklopili.

– Redovno se družimo po klijetima i tu se stvara kemija. Igrače iz južnih krajeva učimo našim zagorskim običajima, dijalektu, a zagorski specijaliteti su im na prvu sjeli – kaže kroz smijeh Hanžek.

Patrik Jambrović u KK Zabok došao je iz Čakovca. Odmah je osvojio domaću publiku i navijače i postao njihov miljenik

KK Zabok sportski podnosi poraze, ali niza i uspjehe. Prošlu sezonu okončali su kao treći u hrvatskom kupu. Ponosno pronose ime grada i županije diljem Hrvatske, ali i izvan granica. Njihove su utakmice jedne od najgledanijih u hrvatskom prvenstvu.

Velika promocija za Zagorje

– S prosječnih 700 gledatelja na domaćim tekmama trenutno proživljavamo jedne od najboljih dana naše povijesti. U posljednje dvije sezone bilo je 20-ak izravnih prijenosa na HTV-u ili na Arena Sportu. Sve tekme izravno se prenose na YouTube live streamu Hrvatskog košarkaškog saveza. Klub doista radi veliku promociju Zaboka i Krapinsko-zagorske županije. U sportskim krugovima, ne samo košarkaškim, svi znaju za Zabok i više nitko ne podcjenjuje Zagorce. O tome koliko znači izravan prijenos na TV-u, ako se uzme u obzir koliko stoji minuta reklame, ne treba ni govoriti – dodao je Hanžek.

Antonio Črnjević je domaći dečko i kapetan kluba

Za KK Zabok danas igraju: Ivan Martinko iz Zaboka, Šime Louvre Lisica iz Zadra, Krešimir Radovčić iz Šibenika, Luka Tomas iz Križevaca, Roko Galić iz Splita, Antonio Črnjević iz Zaboka, Zvonimir Ćutuk iz Zagreba, Andro Anzulović iz Zagreba, Martin Tuđen iz Zaboka, Domagoj Proleta iz Dubrovnika, Patrik Jambrović iz Čakovca i Ivan Batur iz Zadra.

Martinko je sin legendarnog Željka Martinka zvanog Banana i budućnost je zabočkog kluba. Lisica je veliki potencijal i sa Zabokom je potpisao višegodišnji ugovor. Radovčić je jedan od nositelja igre ove sezone, veliki je potencijal, a i povremeni je hrvatski reprezentativac. Tomas je najmlađi član velike košarkaške obitelji Tomas. Brat je Marka Tomasa, jednog od najboljih hrvatskih košarkaša i Ivana Tomasa, jednog od najboljih playmakera, trenutno trenera KK Zabok. Galić je prošao omladinske pogone Cedevite. Kako u rodnom Splitu nije dobio zasluženu minutažu, sreću je potražio u Zaboku gdje će žuti dres nositi i iduće sezone. Črnjević je kapetan ekipe, Ćutuk igra na poziciji centra, Anzulović je dobri duh ekipe, odličan obrambeni igrač, strašan radnik, sin aktualnog izbornika Hrvatske košarkaške reprezentacije. Tuđen je budućnost kluba i jedan od najboljih šutera ekipe. Prleta je prošao omladinsku školu Real Madrida, Jambrović je miljenik navijača, a Batur jedan od nositelja igre i najiskusniji igrač ekipe.

Zabok igra 12. sezonu u najvišem rangu domaće lige. Trenutno je na 5. mjestu iza Cibone, Zadra, Splita i Cedevite. Redovno ih prati navijačka skupina Erotic Front Zabok. Prepoznatljivi su i glasni, sa svim navijačkim rekvizitima i imaju široki spektar navijačkih pjesama. Jedna se nametnula kao himna navijača i kluba, Zagorci smo, ljudi pravi. Na domaćim tekmama logistika kluba pokušava uvesti neke novosti, nagradne igre, iznenađenja za gledatelje. Na svakoj tekmi nastupa jedna od mnogobrojnih udruga mažoretkinja ili dječjih plesnih škola. Zaštitari su im iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

– Cilj nam je biti stabilan i kvalitetan premijerligaš, stvarati svoju bazu igrača i trenera, biti prepoznatljiv i promovirati Zagorje – zaključio je Hanžek.

Velika obitelj entuzijasta

Klub ne čine samo igrači i trener. Dio klupske obitelji je i niz entuzijasta koji grebe za ekipu. Tu su pomoćni suci, statističari, službeni spiker Tomislav Zrinšćak Guga, obitelj Šimunić, od kojih je Ivica glavni operativac kluba, Matija vođa navijačke skupine, Maja vodi društvene mreže. Neizostavni su dio kolektiva i pomoćni trener i sportski direktor Dragutin Črnjević Čiko, od kojeg sve počinje i koji daje završni blagoslov za sve, voditelj omladinskih pogona i pomoćni trener, legenda kluba Rober Lež, fizioterapeut Dejan Lež, inače bivši fizioterapeut Ivice Kostelića, kondicijski trener uz kojeg se igrači i bude, Nikola Suntešić

Ivan Tomas sadašnji je trener ekipe. Bio je jedan od najboljih playmakera u košarci. Savršeno funkcionira s igračima

– Imamo i školu košarke, mlađe kadete, kadete i juniore. Klub u ljetnim mjesecima organizira odličan međunarodni košarkaški kamp koji pohodi više od 200 dječaka iz cijele regije. Ambasadori kampa su neki od najboljih hrvatskih košarkaša, poput Gorana Giričeka, Marina Rozića i Ive Ivanova. Kamp će biti organiziran i ovo ljeto – najavio je Ozren Hanžek.