Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok sudjelovala je na međunarodnom foto natječaju Skills in Action koji je organizirao UNESCO-UNEVOC povodom WYSD-a,  Svjetskog dana vještina mladih. Obilježavanjem ovog dana želi se podići svijest o važnosti razvoja vještina kod mladih ljudi.

Na natječaj je pristiglo više od 350 radova iz čitavog svijeta, a jedan od finalista je i Vito Vidović, na jesen učenik četvrtog razreda web dizajna. Njegova je fotografija Moving with JavaScript ušla u uži izbor 20 najboljih radova, Top 20, objavio je tabulanova.sudigoz.hr, digitalno izdanje školskog lista.

Razvijanje kompetencija

Vito Vidović završio je 3. razred , smjer web dizajna. Fotografijom se bavi od osnovne škole. Možete ga pratiti na Instagramu

Odabrana fotografija samo je jedna iz serije koju je Vito, član redakcije digitalnog školskog lista Tabula nova, snimio na nastavnom satu Web projekata. Učenici web dizajna, korištenjem JavaScripta, upravljali su robotima i tako razvijali kompetencije u području programiranja.

– Ta vještina može nam pomoći u pronalasku zaposlenja u području web dizajna i programiranja. Kao robotski pratitelj, tijekom programiranja, poslužio nam je BB-8 iz filma Star Wars. Robotom smo upravljali pomoću mobitela i aplikacije Sphero Edu. Aplikacija koristi JavaScript kako bi se robotu mogle zadati naredbe za kretanje – objasnio je Vito.

Sve poslane fotografije trebale su isticati mogućnosti koje tehničko i strukovno obrazovanje nudi mladima između 15 i 29 godina.

Fotografija povezuje mlade

Vito se usmjerio na kategoriju promoviranja informacijsko-komunikacijske tehnologije i digitalnih vještina u okviru strukovnog obrazovanja.

– Smatram kako je cilj ovog UNESCO-ovog natječaja povezati mlade ljude širom svijeta koji se bave fotografiranjem i omogućiti im da pokažu svoje vještine i znanje. Natječaj je vrlo dobro osmišljen i svidjela mi se tema u kojoj je trebalo prikazati strukovno obrazovanje mladih osoba – istaknuo je Vito.

Female bulldozer operators snimila je profesorica Silvia Vladić Vrban iz Obrtničke i industrijske graditeljske škole Zagreb

Fotografijom se bavi još od osnovne škole, a možete ga pratiti i na Instagramu. Njegov mentor je nastavnik stručnih predmeta, Krešimir Varga.

Među najboljih 20 radova još je jedna fotografija iz Hrvatske, Female bulldozer operators koju je snimila profesorica Silvia Vladić Vrban iz zagrebačke Obrtničke i industrijske graditeljske škole. Prve tri nagrade otišle u Nigeriju, Paragvaj i Indiju.