Tradicija srednjoškolskog obrazovanja učenika u Konjščini traje više od 70 godina. Srednja škola Konjščina (SŠK) razvijala se kao strukovna škola koja je pratila razvoj gospodarstva u regiji, pa se profilirala kao elektrostrojarska škola iako, osim strojarstva i elektrotehnike, obrazuje učenike i u ekonomskom području.

Nastavnici ove škole svojim radom kontinuirano dokazuju da učenici jedne male strukovne škole mogu postići odlične rezultate u struci, ali i u ostalim obrazovnim područjima.

Kultura čitanja, razvijanje svijesti

Filip Šaka na natjecanju WorldSkills Croatia 2019.

Godinama su zapaženi nastupi literarno-dramske grupe na LiDraNu. Kroz učenički književni klub i aktivnosti školske knjižnice njeguju kulturu čitanja i čitateljskih navika. Učenici sudjeluju na natjecanju ‘Čitanjem do zvijezda’ u organizaciji Hrvatske mreže školskih knjižničara, na kojem se uvijek visoko plasiraju.

Sustavno razvijanje socijalne, društvene i ekološke svijesti kod učenika dokazuje tradicionalno sudjelovanje na natjecanjima podmlatka i mladeži Crvenog križa i u akcijama Zelene čistke.

Europske vrijednosti

Posljednjih godina nastavnici škole izuzetnu pažnju pridaju razvijanju financijske i medijske pismenosti učenika ugrađujući je u nastavu kao međupredmetnu temu, ali i kroz razne izvannastavne aktivnosti i suradnju sa vanjskim predavačima. Tako škola sudjeluje u programu ‘Škola ambasador Europskog parlamenta’ čiji je cilj podići razinu informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima te o pravima koja imaju kao europski građani.

SŠK postiže odlične rezultate u sportskim natjecanjima. Ove godine predstavljala je Krapinsko-zagorsku županiju u disciplini odbojka (mladići) na državnom natjecanju u Poreču. Aktivna je i Učenička zadruga Konjić u sklopu koje funkcionira i školski bend. Oni predstavljaju školu na svim zanimljivim događanjima u lokalnoj zajednici, županiji, ali i izvan nje.

‘Autsajder’ pokosio protivnike

Škola je sudjelovala i na državnom natjecanju učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia 2019. U disciplini električnih instalacija školu i županiju predstavljao je učenik Filip Šaka pod mentorskim vodstvom profesora Maria Varge.

Filip je osvojio odlično treće mjesto. Natjecatelji, koji su zauzeli prva tri mjesta, rangirani od 94.40 do 86.84 bodova, a četvrti natjecatelj postigao je 68.64, što je dvadesetak bodova manje. To nam govori da je kvaliteta rada prva tri natjecatelja dosta iznad niže rangiranih, dok je razlika u kvaliteti njih trojice vrlo mala. O  plasmanu su odlučile nijanse.

Filip je jedini natjecatelj u području elektroinstalacija na ovom natjecanju koji se obrazuje u zanimanju elektromehaničar, a ne u zanimanju elektroinstalater. Može se reći da je na natjecanju bio ‘autsajder’, čime je njegov uspjeh nadmašio očekivanja.

Osim Filipa, za njegov su uspjeh zaslužni i mentor Mario Varga te Siniša Jaklić, obrtnik kod kojega Filip odrađuje praksu

Osim mentora Maria Varge, za Filipov uspjeh svakako je zaslužan i Siniša Jaklić. On je pomogao opremiti Filipa za državno natjecanje, a u njegovom obrtu Filip obavlja praktičnu nastavu. Dobra suradnja privrede i škole još jednom je polučila uspjeh, a SŠK dokazala je da je u rangu najboljih škola u Hrvatskoj.