Konkurencija je bila velika, jer su uz nas bile udruge iz Danske i Francuske s vrlo uspješnim projektima. Ovo je doista kruna našeg rada i presretni smo što je prepoznat naš ogroman trud, koncept projekta i dugogodišnji predan i kvalitetan rad, izjavila je nakon dodjele nagrade Jasenka Borovčak, voditeljica projekta Zdravo i fino u Društvu naša djeca Zabok.

I u Hrvatskoj su djeca pretila

Prekomjerna tjelesna masa i debljina veliki je problem u svijetu i Europskoj uniji, kako za odrasle, tako za djecu i mlade. Istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju porast prekomjerne tjelesne mase i debljine u djece i mladih izazvane nezdravom prehranom i tjelesnom neaktivnošću. Ni Hrvatska, prema svim istraživanjima, ne zaostaje u tim negativnim trendovima.

Zato je Europska komisija ove godine raspisala nagradu EU Health Award za gradove, škole i udruge koje osmišljavaju i provode projekte zdrave prehrane te projekte prevencije i smanjivanja debljine u djece i mladih. Društvo naša djeca Zabok nagradu je osvojilo u kategoriji nevladinih organizacija. Ona uključuje i 100.000 eura!

Voditeljica projekta Jasenka Borovčak u Bruxellesu na dodjeli nagrade za najbolji projekt ‘Zdravo i fino’

Da su ušli u finale, doznali su u srpnju. Proglašenje pobjednika bilo je 17. listopada u Bruxellesu. Na ceremoniji proglašenja nagrada bile su predstavnice DND-a, Snježana Krpes, Anka Ilinčić, Dubravka Kolarić, Jana Borovčak i voditeljica projekta Jasenka Borovčak.

Radionice kuhanja i šetnje Zagorjem

Naša djeca Zabok još od 2012. na inicijativu djece i članova Dječjega gradskog vijeća pokreće projekt Zdravo i fino. Cilj projekta jest promovirati, odgajati i podučavati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te pružiti informacije o problemu pretilosti u djece i mladih.

Projekt se provodi u partnerstvu sa Srednjom školom Zabok, Osnovnom školom K. Š. Gjalski, Dječjim vrtićem Zipkica, Zavodom za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, Savezom DND-a Hrvatske, uz financijsku podršku Krapinsko-zagorske županije i Ministarstva znanosti i obrazovanja te u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Ministarstvom zdravstva.

Kroz projekt se provode raznolike aktivnosti: radionice zdravoga kuhanja za djecu, eko vrtlarenje s djecom, vršnjačka edukacija u školi, kreativne radionice u vrtiću, edukativne šetnje zagorskim krajem koje promoviraju važnost tjelesnog kretanja.

Izdali četiri zdrave kuharice

Kao rezultat više od 20 radionica kuhanja s djecom izdali su dosad četiri kuharice za djecu i roditelje, Zdravo i fino – priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle, Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima i Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta. Upravo su izdali i novu kuharicu, Zdrava i fina jela Lijepe naše.

Mnoštvo je tu još aktivnosti: kalendari koji promoviraju važnost konzumiranja voća i povrća, lutkarski igrokazi, snimili su kratki animirani film za djecu Foodiva u akciji, savjetovanje za stručnjake Holistički pristup zdravlju djeteta

– Upravo ova paleta inovativnih, edukativnih i kreativnih aktivnosti osvojila je žiri, sastavljen od poznatih stručnjaka i savjetnika u Europskoj komisiji, kao i voditelja europskih institucija iz redova liječnika, nutricionista, istraživača, sveučilišnih profesora, donositelja EU programa vezanih uz zdravlje, zdravu i sigurnu hranu – rekli su DND-u.

Osvojeni novčani iznos od 100.000 eura Društvo Naša djeca Zabok uložit će u daljnji razvoj projekta Zdravo i fino.