Crossminton je kombinacija tenisa, badmintona i squasha. Igra podsjeća na badminton, ali bez mreže. Crossminton je relativno nova sportska igra nastala početkom ovog stoljeća u Njemačkoj.

Može i na ulici

Ekipa Crossminton cluba Zabok, Željka Benčić, Natalija Pećnik, Gracia Benčić, Lucija Banjšak i Tomislav Benčić na Svjetskom prvenstvu u crossmintonu u lipnju u Budimpešti. Gracia je deveta u svijetu, a Natalija i Lucija dijele 19. mjesto

Danas se crossminton igra diljem svijeta. Može se igrati na teniskim terenima, ulicama, plažama ili u dvoranama. Igralište se sastoji od dva kvadrata dimenzije 5,50 metara, koji su jedan nasuprot drugom na udaljenosti od 12,8 metara, dok su za djecu do 12 godina tereni manji i prilagođeni tom uzrastu. Trenutno se igraju turniri diljem svijeta koje organiziraju brojni klubovi.

– Godinama smo tražili sport kojim se može baviti cijela obitelj. Nakon trčanja, planinarenja, odlaska na trail i trekking utrke shvatili smo da nam treba nešto u čemu možemo sudjelovati zajedno. Uz spomenute aktivnosti, rekreativno smo igrali crossminton. Prije tri godine odlučili smo nastaviti samo s crossmintonom. Uključili smo i Graciju, koja je tada imala samo osam godina i koja je već odlazila s nama na turnire, ali nije igrala. Počeli smo trenirati u zagrebačkom klubu. Iste godine, 2016., Gracia je sudjelovala na Hrvatsko-slovenskom crossminton kampu za djecu u Opatiji koji je vodila ondašnja i sadašnja svjetska prvakinja Jasmina Keber iz Slovenije. U CK Zagreb trenirali smo i odlazili na međunarodne turnire dvije godine – priča nam obitelj Benčić iz Zaboka.

Prvi zagorski klub

Gracia Benčić, u kategoriji do 12 godina, na turnirima već osvaja medalje

U crossmintonu su aktivni mama Željka, tata Tomislav i kći Gracia Benčić.

Nakon više od tri godine igranja, vođeni željom da prošire igranje crossmintona u Zaboku i cijelom Zagorju, osnovali su prvi zagorski crossminton klubCrossminton club Zabok.

U godinu dana postojanja kluba realizirali su nekoliko projekata. Tijekom ljetnih školskih praznika 2018. na igralištu kod Gimnazije AG Matoša organizirali su Same fletne, promocije i potpuno besplatno igranje crossmintona.

Krajem kolovoza 2018. prezentirali su crossminton u sklopu manifestacije Eko, etno, fletno u Kumrovcu, gdje su nakon prezentacije organizirali i turnir. Tijekom zimskih školskih praznika u školskoj godini 2018./19. u Kumrovcu su prezentirali crossmintona za osnovnoškolsku djecu, koja su izrazila želju za igranjem i nakon praznika. U suradnji s Općinom Kumrovec organizirali su igranje crossmintona i nakon praznika, što traje i danas.

Igra cijeli svijet, igra i Kumrovec

U Kumrovcu je u svibnju obilježen Svjetski dan crossmintona. Bio je to dan kad je igrao cijeli svijet

U Kumrovcu su u svibnju ove godine obilježili Svjetski dan crossmintona, dan kad se u cijelom svijetu igrao crossminton. Za ove školske praznike pripremili su ponovno projekt Same fletne kojim će diljem Zagorja prezentirati crossminton. Nadaju se kako će se općine, gradovi i Županija uključiti u projekt i omogućiti dolazak CC Zabok u njihovo mjesto kako bi mladima, ali i svima željnima rekreacije, prezentirali kako zdravo utrošiti slobodno vrijeme.

– U natjecateljskom dijelu Gracia redovito na turnirima osvaja medalje. Nedavno je na turniru u Radeču svoj prvi nastup imala i Amalija Bat i odmah se okitila medaljom. CC Zabok nedavno je nastupio i na Svjetskom prvenstvu u crossmintonu u Budimpešti. Gracia je osvojila 9. mjesto, dok su Natalija Pećnik i Lucija Banjšak podijelile 19. mjesto – podsjećaju iz CC Zabok.

Učlaniti se u klub možete i vi, nema veze gdje živite. Javite se, dođite pogledati njihove treninge i…same fletne!

Pronađite ih na njihovoj Facebook stranici, Crossminton club Zabok ili nazovite  099 301 9165.