Da je Hrvatska normalna država, pritom ne mislim na političare, čovjek koji gostuje u Zagrebu bio bi primljen kod predsjednice ili barem kod ministrice kulture. No vjerojatno neće biti zanimljiv ni medijima, jer ne pokazuje guzicu na društvenim mrežama, komentirao je Nik Titanik dolazak u Hrvatsku najnagrađivanijeg karikaturista na svjetskim festivalima karikature, Mikhaila Zlatkovskyja.

Mikhail Zlatkovsy u Zagrebu će boraviti pet dana

Osvojio 306 nagrada

Zlatkovsky će od 28. ožujka do 1. travnja biti gost Hrvatskog društva karikaturista na 24. Međunarodnoj izložbi karikature u Zagrebu, ‘Zagreb 2019’. Bit će predsjednik ocjenjivačkog suda za izbor najboljih karikatura. Tema su muško-ženski odnosi, a pristiglo je više od 900 radova 405 autora iz 57 država.

Ova svjetska ikona karikature rođena je 1944. u Moskvi. Osnivač je i bivši predsjednik ruske nacionalne udruge karikaturista. Dobitnik je francuskog Ordena legije časti, a do sada je osvojio 306 nagrada na međunarodnim festivalima kulture.

Najbolji domaći karikaturisti

– On je najnagrađivaniji karikaturist na festivalima. Ili, da bi lakše razumjeli, on bi bio nešto kao Messi ili Ronaldo u nogometu. No odmahnimo rukom i pogledajmo koju je sisu danas izbacila Nives Celzijus – sarkastičan je Nik Titanik, jedan od najboljih majstora hrvatske karikature.

Svjetski poznati Zlatkovsky doći će i u Nikovo rodno Zagorje. U petak, 29. ožujka u 19 sati gostovat će na otvorenju Izložbe radova Hrvatskog društva karikaturista u Oroslavju. U Gradskoj knjižnici, uz Dane humora, svoje karikature izložit će, između ostalih, Srećko Puntarić, Davor Trgovčević, Milan Lekić, Zdenko Puhin, Krešimir Kveštek, Ivan Sabolić, Ana Gezi, Nik Titanik