Najšareniji outdoor event godine, Međunarodni festival balona na vrući zrak Croatia Hot Air Balloon Rally, od srijeda do nedjelje okupit će 17 balonaških ekipa iz cijele Europe. Ove godine natječu se Hrvatska, Nizozemska, Engleska, Francuska, Latvija, Njemačka, Slovenija i Makedonija.

Žena za ‘volanom’

Tako će Zagorje treću godinu za redom biti domaćin nebeskog spektakla na kojem će svoje umijeće pokazati i Marija Petrić Mikloušić, legenda hrvatskog zrakoplovstva i jedna od rijetkih ženskih natjecateljica u balonaškom sportu.

– Svaka utrka ima cilj na koji balon, definiran kao neupravljiva letjelica, mora nekako stići. Mi im nećemo dati ni propeler ni volan, nek’ se snađu – šaljivi su u Balloon klubu Zagreb koji i organizira ovaj spektakl.

Baloni su ovisni o vremenu, pa su moguće i promjene rasporeda. Ne slušajte Vakulu, pratite facebook stranicu Balloon kluba

Osim za balonaše, spektakl se organizira i za posjetitelje i to na dvije lokacije uzlijetanja, na Aerodromu Rudolfa Perešina u Gubaševu kraj Zaboka te na livadi pored pansiona Stara škola u Svetom Križu Začretju. Jutarnji letovi kreću već u 7, a popodnevna su uzlijetanja planirana za 18 sati. Kroz dan gledajte u nebo, a u srijedu u 17 dođite na otvaranje Rallyja. U 18 svjedočite spektaklu masovnog uzlijetanja balona, a u 20 noćnoj iluminaciji.

Spektakl noćne iluminacije

Neki će baloni uzletjeti iz Svetog Križa Začretja

– Posjetitelje čekaju i edukativne šetnje kroz kupolu balona u kojima će moći naučiti sve o ovim fantastičnim letjelicama. Bit će tu i glazbenog programa, gastro ponude, predstavljanje ponude OPG-ova iz Krapinsko-zagorske županije. Za srijedu, subotu i nedjelju u 20 sati planirani su spektakli noćne iluminacije balona. Baloni se, nakon zalaska sunca, osvjetljavaju uz pomoć gorionika i stvaraju vizualno očaravajući prizor divovskih lampiona. Ulaz za sve je besplatan – pozivaju iz Balloon kluba.

Festival svakako treba posjetiti i zbog umjetnosti na balonima. Ove godine u Zagorje stiže i najveći balon ikada u njihovoj floti, Geo priče Papuk. Spektakularan će svakako biti i balon Varaždinske županije, ‘Proslava cvijeća’. To je slika Ivana Rabuzina, u svijetu prva digitalna reprodukcija umjetničkog djela na balonu.