Prva je vitrina posvećena Domovinskom ratu, u kojoj su uz oznake pripadnosti jedinica MUP-a iz rata i knjiga, izložene čizme hrvatskog Borova, popularne Zenge. Njih je na vukovarskom ratištu i u zarobljeništvu u logorima nosio danas umirovljeni policajac, pripadnik SJP Rode iz Varaždina Dragutin Špac. Slijede kratke strojnice hrvatske proizvodnje koje je policija koristila u Domovinskom ratu i povijesno oružje iz Zbirke oružja. Jedna vitrina posvećena je predmetima i dokumentima vezanima uz promet koje izdaje Ministarstvo unutarnjih poslova, pa se tu mogu vidjeti stare prometne i vozačke dozvole, kao i registarske pločice. Uz stare osobne dokumente, izloženi su i predmeti koje su koristili službenici MUP-a, poput internog imenika, pečata i službenih propusnica.

Osobne su se ispisivale rukom

Osobna ‘karta’ policijske službenice Marije Jurak iz 1966. godine koju je sama ispisala

Svakako je zanimljiva osobna ‘karta’ policajke  Marije Jurak iz 1966. godine. Marija je radila u Upravnim poslovima na ručnom ispisivanju dokumenata od 1945. do mirovine. Svoju osobnu sama je ispisala, a izložen je i pisaći pribor koji je Jurak koristila u svom radu.

Plaketa američkog časopisa Law and Order za dizajn policijskih vozila u kategoriji vozila izvan SAD-a

Malo je poznato da su hrvatska policijska vozila Ford Fiesta i Fiat Ducato 1994. godine proglašena pobjednikom na prestižnom međunarodnom natjecanju časopisa Law and Order. Nagrada je to za dizajn policijskih vozila u kategoriji vozila izvan SAD-a.

Zlatni ključ Franje Tuđmana

Poligrafski uređaj Lafayette, Ambasador

Izložen je i popularan ‘detektor laži’, poligrafski uređaj Lafayette, Ambasador. On je tijekom rata 1994. doniran Hrvatskoj. Osim u PU zadarskoj, upotrebljavao se u PU varaždinskoj i istarskoj, te na Policijskoj akademiji. Koristili su ga na tečajima za poligrafske ispitivače. Njime je ispitan je veliki broj ljudi i zahvaljujući upravo poligrafu razjašnjen je velik broj najtežih kaznenih djela. Od 2013. pohranjen je u Muzeju policije.

Svoje mjesto među izlošcima pronašao je i zlatni ključ Ravnateljstva policije. Njega je MUP-u 29. rujna 1997. godine uručio tadašnji predsjednik Franjo Tuđman prilikom otvorenja zgrade Ravnateljstva policije u Ilici 335 u Zagrebu
Tu je i bilježnica – naputak o policijskom postupanju i Kazneni zakon iz vremena Kraljevine Jugoslavije

Iz Kriminalističke zbirke izložen je provalnički alat, skriveno i improvizirano oružje te razno oružje iz kaznenih djela. Mogu se pogledati i krivotvorine umjetničkih slika, bankovnih čekova, novčanica raznih valuta i zlatnika. Možete vidjeti kako izgleda uređaj za kopiranje bankovnih kartica, tzv. skimmer. Uz to, tu se nalazi i komplet za ‘prekucavanje’ brojeva šasije na vozilima i komplet alata za izradu željezničkih karata i krivotvorine.

Imate li i vi kriminalistički kovčežić?

Zanimljiv je i registar počinitelja kaznenih djela u vlakovima iz 1984. gdje se nalaze fotografije i podaci o počiniteljima. Uz policijsku i uredsku opremu iz zbirki Muzeja policije, svoje je mjesto pronašao i kriminalistički kovčežić za izuzimanje otisaka prstiju s pripadajućom opremom.

Fotografije iz povijesti policije i Domovinskog rata te propucana metalna ploča ‘Rijeka Korana’ iz Kordunskog Ljeskovca

Izložene su fotografije iz povijesti policije i Domovinskog rata, a najnoviji je izložak iz tog vremena propucana metalna ploča ‘RIJEKA KORANA’ iz Kordunskog Ljeskovca, gdje je rijeka prirodna državna granica između Hrvatske i BiH. Tamo su se 1995. u Vojno-redarstvenoj operaciji Oluja spojile snage Hrvatske vojske i policije sa snagama 5. korpusa Armije BiH.

Ovo je samo mali dio izložbenog primjerka oružja koje je korišteno tijekom obarne u Domovinskom ratu

Najnoviju izložbu postava Muzeja policije možete pogledati na Policijskoj akademiji u Zagrebu, Avenija Gojka Šuška 1, radnim danom od 7 do 15 sati.