Advent traje, Božić je sve bliže, a prosinac u Zaboku i ove je godine vrlo bogat zanimljivim sadržajima za djecu i odrasle. Ovom izložbom željeli smo doprinijeti blagdanskom ozračju, da se prisjetimo kako smo se nekad zabavljali, a oni mlađi da saznaju kako se provodilo vrijeme na starim računalima, kakve su igračke djeca nalazila pod borom, te da odamo počast tim prošlim vremenima, uvela nas je u priču o nadolazećoj izložbi Bojana Birač, voditeljica Gradske galerije Zabok.

Svjetska i hrvatska računalna povijest

U četvrtak 19. prosinca u 17 sati u Gradskoj galeriji otvara se izložba ‘Peek&Poke, Muzej informatike i Muzej djetinjstva’ s eksponatima iz stalnog postava.

Peek&Poke, Muzej informatike otvoren je 22. rujna 2007. u Rijeci . U ovom stalnom izložbenom postavu starih računala i informatičke tehnologije izloženo je više od tisuću eksponata svjetske i hrvatske računalne povijesti. Na tri stotine četvornih metara, u centru Rijeke, to je najveći takav postav u ovom dijelu Europe.

Projekt je inicirala Udrugea Calculus u partnerstvu s DIR-om, Udrugom darovitih informatičara Rijeke i Multimedijskom agencijom Kreativni odjel. Projekt je edukativnog i neprofitnog karaktera. Dugoročno, ideja je stvoriti omiljeno mjesto okupljanja računalnih entuzijasta radi učenja i zabave.

Sjećanja na djetinjstvo

Nakon dvije godine od otvaranja, 2009. proglašeni su Za muzej s najoriginalnijim programom Noći muzeja, a  2010. dobili su nagradu Grada Rijeke za doprinos u kulturi. Magazin Plan B uvrstio je muzej među 101 najbolji projekt u Hrvatskoj, a Ryan Air magazine svrstao ga je među top 50 europskih destinacija.

Tijekom godina, Peek&Poke prepoznati su u javnosti po kvalitetnim i originalnim programima. Pokretači su i suorganizatori prvog riječkog festivala stripa ‘Rijeka dobrog stripa’, raznovrsnih izložbi, predavanja, koncerata, radionica i tematskih događanja.

Muzej djetinjstva stvoren je s ciljem njegovanja naših najdražih sjećanja na djetinjstvo, da odrasli ponovno mogu proživjeti sjećanja na mlađe dane i da se djeca igraju s igračkama s kojima su se igrali njihovi roditelji, bake i djedovi. U svemu tome vrijedno je uočiti i kako su ljudi nekada doživljavali igračke.

U Muzeju djetinjstva svatko ima priliku proći kroz povijest, osjetiti nostalgiju i prisjetiti se dragih igračaka i lijepih uspomena. U Muzeju djetinjstva je na 240 četvornih metara, na dvije etaže, izloženo više od 600 izložaka, uglavnom doniranih igračaka koje datiraju od sredine 19. stoljeća do današnjeg vremena. Većinu čine igračke, među kojima su konstrukcijske, konjići za njihanje, autići, lutke, predmeti za igre na otvorenom, kao koturaljke ili reketi.

Vrijeme je za zagorski Peek&Poke!

Tu su i društvene igre, izlošci koji su nekad činili školsko okruženje, kao kute ili žute marame za prvašiće, stripovi, dječje knjige. Posebna atrakcija muzeja je velika maketa zgrade zagrebačkog HNK napravljena od lego kockica.

– U Gradskoj galeriji Zabok imamo prilike vidjeti samo dio eksponata iz bogatog opusa stalnog postava oba muzeja, ali to izložbu ne čini ništa manje atraktivnom.
Ideja o gostovanju proizašla je iz spoznaje kako postojanje ovako zanimljivih i inovativnih muzeja u našoj županiji i nije toliko poznato, te smo željeli domaćoj publici pobliže predstaviti sadržaj koji nudi Peek&Pok – poručila je Bojana Birač, voditeljica Galerije.