Sredinom veljače, ljeta gospodnjeg 1573., dok leševi poražene seljačke vojske trule u gustom blatu zagorskih brega, Ilija Gregorić sanja o osveti Francu Tahyju i ostalim velikašima.

Vesela strip avantura

Nakon što spasi Ambroza Gupca od sigurne smrti, susreće se s Tarikom, starim prijateljem iz osmanskog zatvora, upoznaje stubičku prijateljicu noći Šteficu i svi zajedno, uz pomoć Petrice Kerempuha, kreću u avanturu koja će ih povezati za cijeli život.

Ilija Gregorić oslobodio je Gupca od sigurne smrti

Kratki je to rezime stripa ‘1573.’ autora Nika Titanika, jednog od naših najplodnijih karikaturista, koji će promovirati u petak 31. siječnja u 21 sat u Noći muzeja u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici.

– Strip je namijenjen apsolutno svima koji vole hrvatsku povijest, Hrvatsko zagorje, naše puntare, Šteficu Jambriščak, a pogotovo onima koji su, kao ja, odrasli čitajući Alana Forda i Družinu od vješala – najavio je Nik opušteno druženje na promociji.

Gubec i Gregorić dolaze u nadzor

S Noći muzeja u Zagorju počinje i Seljačka buna. Samo dan kasnije, 1. veljače već počinje Puntanje kmetov. Matija Gubec i Ilija Gregorić sa suradnicima naći će se u Gupčevoj hižici kako bi dogovorili strategiju borbe protiv Franje Tahyja. Ovaj put napravit će iznimku. Pridružit će se Niku Titaniku kako bi već u Noći muzeja objavili narodu i vlasti svoje namjere i poslali snažnu poruku: ‘Za pravicu i za brege!’.

Matja Gubec sa suradnicima došel bu pogledati jel taj Nikov strip kaj valja (Foto: Družba vitezova zlatnog kaleža)

Program Noć muzeja u Gornjoj Stubici počinje u 18.30 spektakularnim multimedijskim mappingom na spomeniku Matiji Gupcu, a nastavlja se otvorenjem izložbe ‘Jan Vitovec – češki vitez, zagorski grof’, potom i promocijom stripa našeg zagorca Nikole Plečka, Nika Titanika.

Povratak u ‘1573.’

Doznat ćete kako je strip nastao, zašto je Nik odabrao baš temu Seljačke bune, što se doista dogodilo s Gupcem, što veže Nika s portalom nizagorjemalo.hr i porukom ‘Za pravicu i za brege!’.

Ako treba odabrati gdje otići na Noć muzeja, svakako je to Gornja Stubica! Medijski pokrovitelj, www.nizagorjemalo.hr