Izložba našeg karikaturiste, Donjostubičanca Nikole Plečka, Nika Titanika, bit će presjek njegove 25-godišnje karijere. I on je imao početke kao i većina umjetnika. Neplaćene. S obzirom da je Nik Zagorec, normalno da je zlopamtilo. Oprostio je neke dugove, ali zaboravio na njih nije.

Prisjeća se jedne od dužnice, dugogodišnje novinarke HTV-a, Hloverke Novak Srzić. Tad je bila urednica tjednika Danas.

‘Kamate joj opraštam’

– Vidjevši da cijenjena gospođa Hloverka Novak Srzić proziva kolege po ‘fejsu’, sjetih se jedne priče od prije 26 godina. Bio sam još nadobudni klinac kad sam krajem 1993. došao na zadnji kat Vjesnikova nebodera u redakciju tjednika Danas, kojem je glavna urednica bila Hloverka. Pokazao sam joj svoje realistične karikature s likovima Tuđmana, Mesića, Manolića… Pogledala ih je i oduševila se – započeo je svoju ispovijed Nik.

– U prvom sljedećem broju objavila je tri karikature, a tijekom dva mjeseca osam. Dogovorili smo se da će mi po karikaturi plaćati u protuvrijednosti tadašnjih 50 njemačkih maraka. Bio sam klinac, pa nisam znao da treba potpisivati neki ugovor, niti mi je to rekla Hloverka ili netko iz redakcije. Trebalo mi je biti isplaćeno 400 maraka, ali nisam dobio ništa. Kad sam zvao telefonom, njezina tajnica je uvijek nalazila neke izgovore, a kad sam najavio da ću osobno doći da to raspravimo, ispred mene se ispriječio portir u Vjesnikovu neboderu i poručio da su mu iz redakcije Danasa rekli da me ne smije pustiti. Hloverka bi trebala poznavati taj osjećaj, jer je i ona tako nekad ‘poljubila vrata’ u zgradi HRT-a. Taj Danas se ubrzo ugasio, a Hloverku više nisam sreo, osim što je stalno gledam na TV-u. Valute su se promijenila, ali Hloverka, zaboga, još uvijek si mi dužna 400 maraka! – u svom zajebantskom stilu prepričao je Nik.

Zajebancija i smijeh zagarantirani

– Ovim putem je javno pozivam 24. rujna u 19 sati na svoju izložbu. Tad mi može vratiti taj dug. Jebešga, čak ću joj oprostiti kamate – Nik je velikodušan.

Mi se nadamo vidjeti Hlo, možda i povrat duga. Pa makar nek to budu marke. Možda su joj ostale negdje u kolekciji.

Mali pogled na početak postavljanja izložbe. Štefica Jambriščak i Mijo Sadomazođubrilović vas već čekaju

U svakom slučaju, dojdite u Mimaru. Smijeha bu bilo, a valja se prisjetiti dobrih starih Nikovih karikatura.