Josipa, volim te i Zarobljena žena, filmovi koje morate pogledati

Gokul Zabok u Zelenoj dvorani/Green room u petak 11. listopada prikazuje dva potresna filma, Josipa, volim te i Zarobljena žena. Prvi je dokumentarac snimljen u Hrvatskoj 2018., a drugi u Mađarskoj 2017.

Josipa, volim te

Josipa se bori s posljedicama seksualnog zlostavljanja koje je trpjela od četvrte do dvanaeste godine. Senad započinje snimati film o njoj, no ulaskom u Josipin život on više nije objektivni filmaš, nego i sam postaje protagonist filma.

Senadov život se također dramatično mijenja. Film se transformira u osobnu, intimnu, ogoljenu i brutalno iskrenu priču o krajnje neobičnom odnosu dvoje ljudi. Kroz cijeli film u krupnom planu gledamo lice mlade djevojke, koja gotovo neizdrživim ritmom skače iz jedne u drugu krajnost – od boli, tuge, bijesa i paničnog straha od ostavljenosti, pa sve do crnog humora, djetinjeg veselja i intelektualističkih dijagnoza vlastite nenormalnosti.

Drugi protagonist, kojega uglavnom ne vidimo, pokušava popraviti ono što su neki drugi ljudi odavno slomili… i putem se bori sa samim sobom.

Zarobljena žena

Priča je to o Marish, 52-godišnjoj Mađarici koja 10 godina radi kao sluškinja jedne obitelji 20 sati dnevno, bez plaće. Njezini su joj otimači uzeli dokumente i ne smije napuštati kuću bez dopuštenja. Poput životinje, daju joj samo ostatke hrane i nema krevet.

Marish dane provodi sa strahom u srcu, no i dalje sanja o svom starom životu. Prisutnost kamere pomaže joj da shvati da nije potpuno sama. Počinje pokazivati znakove povjerenja i nakon dvije godine snimanja skuplja hrabrost i otkriva svoj plan: ‘Pobjeći ću!’. Film prikazuje Marishino herojsko putovanje u slobodu.

JOSIPA, VOLIM TE
Jadranka Cicvarič Šiftar, Senad Zemunović – Hrvatska 2018. – 62′ – dokumentarni
Petak, 11.10. u 19 h

ZAROBLJENA ŽENA
Bernadett Tuza-Ritter – Mađarska 2017. – 90′ – dokumentarni
Petak, 11.10. u 20 h

Zelena dvorana/Green room, Trg Dragutina Domjanića 6, Zabok