U Gradskoj galeriji Zabok, u ponedjeljak 17. lipnja u 19 sati, sestre Dolenec nastupaju s glazbenim recitalom Farewell. Dorotea na gitari, Klara na klaviru publici predstavljaju svoj program:

 1. M. Nardeli: Crveno
 2. S. L. Weiss: Preludij i menuet u A-duru
 3. M. Giuliani: Etida u h-molu
 4. F. Sor: Etida op. 31, br. 10 u D-duru
 5. J. S. Bach: Dvoglasna invencija u c-molu BWV773
 6. C. Czerny: Etida u C-duru, op. 299 br. 11
 7. C.M. von Weber: 6 EcossaisenWoO
 8. M. Carcassi: Tema s varijacijama
 9. A. Lauro: ValsVenezolano no. 3
 10. F. J. Haydn: Sonata u F-duru, Hob.XVI/23
 11. I.st. Allegro moderato
 12. J. Ferrer: Balada op. 59, br. 5
 13. D. Pejačević: Ruža (iz ciklusa “Život cvijeća”) op.19 br.

U sviranju klavira vidi sebe

Klara Dolenec iznimno je energična djevojčica. Rođena je u Zaboku u jesen 2006. Živi u Donjoj Stubici sa sestrom i roditeljima.

Završila je šesti razred Osnovne škole u Donjoj Stubici, a ove je godine završila peti i šesti razred Osnovne glazbene škole pri Osnovnoj školi K. Š. Gjalski u Zaboku. Pokazuje velik interes za čitanje, sport i igru. U svemu vidi zabavu, a u sviranju klavira vidi sebe.

U glazbenu školu krenula je 2014. Iznimno vrijedna i predana u vježbanju, prve tri godine ostvarila je krasnu suradnju s profesorom Božidarom Ljubenkom. Od četvrtog razreda nastavlja rad sa profesoricom Valentinom Čanžar. Njihovom zajedničkom suradnjom Klara je sazrela te se s dodatnim ushićenjem prepušta svakodnevnom unaprjeđenju vještine.

Najponosnija na Sonus op.

Zimsku školu klavira kod Olge Cinkoburove polazila je 2017., a masterclass kod Grigory Gruzmana odradila je u proljeće 2018. Bila je na mnogobrojnim natjecanjima te nizala odlične nagrade: Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Sonus op. 2 Križevci 2016., prva nagrada, 6. Međunarodno koroško natjecanje u Radlju ob Dravi, druga nagrada, HDGPP 2017., druga nagrada, Sonus op. 3, treća nagrada, HDGPP 2019., druga nagrada, Sonus op.5, druga nagrada.

Radovala se svim rezultatima, no najponosnija je na 1. nagradu i 1. mjesto na Međunarodnom natjecanju Sonus op.4 u Križevcima i sudjelovanju na 1. Međunarodnom natjecanju za mlade pijaniste Carl Maria von Weber, Dresden, u Njemačkoj.

Kako bi svoje školovanje posvetila glazbi, od 2019. će glazbeno obrazovanje nastaviti u Njemačkoj. Položila je prijemni ispit u muzičkim gimnazijama u Berlinu i u Dresdenu.

Gitara joj je životni poziv

S urođenim osjećajem za glazbu, Dorotea Dolenec je samo trebala otkriti instrument da bi znala koji je njen životni poziv. Rođena je 2005. u Zaboku, sa sestrom i roditeljima živi u Donjoj Stubici.

Završila je peti i šesti razred Osnovne glazbene škole pri Osnovnoj školi K.Š. Gjalski u Zaboku i sedmi razred osnovne škole u Donjoj Stubici. S lakoćom je usvajala gradivo pod vodstvom učitelja gitare Krunoslava Udovčića.

Izniman zajednički rad donio je brojne nagrade i priznanja. Od petog razreda glazbene škole je pod vodstvom profesora Ivana Šimatovića, a povremeno je radila s profesorom Xhevdedom Sahatxhija. Polazila je ljetne škole kod profesora Ante Čaglja i Xhevdeda Sahatxhija, te masterclass kod Petrit Çekua, Paola Pegorara, Briana Heada i Stefana Schmidta.

Najdraži Zagreb Guitar Festival

Na državnim natjecanjima HDGPP 2017. osvojila je prvu nagradu, drugo mjesto, a 2019. bila je prva osvojivši drugu nagradu. Na međunarodnom natjecanju Porečki tirando 2016.  osvojila je prvu nagradu prvo mjesto, a u Goriziji (IT) je 2019. osvojila prvu nagradu, treće mjesto.

Najdraže i najljepše natjecanje za nju je Zagreb Guitar Festival na kojem je 2016. osvojila prvu nagradu, treće mjesto, 2017. osvojila je prvu nagradu, prvo mjesto u II. kategoriji i u 2019. osvojila je prvu nagradu, prvo mjesto u III. kategoriji.

Za ostvarene uspjehe primila je nagradu Krapinsko – zagorske županije 2017. i 2019. godine. I Dorotea će od 2019. nastaviti glazbeno obrazovanje u Njemačkoj, položila je prijemne ispite u muzičkim gimnazijama u Berlinu i Dresdenu.