KUD Ilirci i Gradski puhački orkestar Krapina su za svoje Krapinčane proteklih mjeseci uvježbavali novi repertoar koji će izvesti tijekom novih nastupa.

Koncert Iliraca bit će u petak 29. studenog u 19 sati u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina, a Gradski puhački orkestar nastupit će 15. prosinca u Festivalskoj dvorani u Krapini u 18 sati.

Osuvremenjivanje zbora

Mješoviti pjevački zbor KUD-a Ilirci je pod vodstvom umjetničkog voditelja i dirigenta Siniše Miklaužića za koncert pripremio desetak pjesama, od kajkavskih, uključujući i one s Festivala kajkavskih popevki, pjesama Emila Cosseta, adventskog i božićnog repertoara do suvremenih obrada popularnih pjesama čiji su autori i izvođači Zlatan Stipišić, Oliver Dragojević i drugi.

Zbor broji 24 člana, a ove je godine na Županijskoj smotri zborova u Zaboku istaknut kao zbor s najvećim napretkom u radu. Siniša Miklaužić je u KUD-u Ilirci pet godina i cilj mu je osuvremeniti pjevanje Iliraca i proširiti repertoar. Zato se više bave suvremenim višeglasjem i obradama popularnih pjesama.

– Svi pjevači KUD-a Ilirci su amateri i samo svojim dolascima na probe zaslužuju poštovanje. Na raspolaganje stavljaju svoje vrijeme za svoju dušu, ali i za javno kulturno dobro zajednice – pozvao je Siniša Miklaužić sugrađane da dođu na koncert i daju podršku Ilircima.

Na koncertu će program izvesti i dječji zbor Ilirčeki koji broji 15 aktivnih članova osnovnoškolskog uzrasta. Zbor vodi Kristijan Tutić, učitelj teoretskih predmeta i zborskog pjevanja. Za predstojeći koncert pripremili su skladbe Suza za zagorske brege, Fališ mi i Vse počinje v Zagorju.

Orkestru Zlatna plaketa

Gradski puhački orkestar Krapina ima 45 aktivnih članova, a od Branka Cvrtile dirigentsku palicu i umjetničko vodstvo preuzeo je Davor Zrinščak, magistar muzike koji je u orkestru od svoje devete godine.

Orkestar je za koncert 15. prosinca pripremio tri zahtjevne skladbe za puhačke orkestre koje su izveli na regionalnoj i državnoj smotri puhačkih orkestara te s njima osvojili Zlatnu plaketu s pohvalom. Drugi dio programa sastoji se od nekoliko skladbi zabavnog karaktera, no ne i svirački manje zahtjevnih. Uz to, na koncertu će nastupati i Muški vokalni ansambl Krapina koji djeluje unutar orkestra i koji će uz pratnju orkestra otpjevati tri skladbe, te kao gošće, ženska vokalna skupina Queentete.

Gradski puhački orkestar Krapina uvježbava zahtjevan repertoar za prosinački koncert

– Orkestar trenutno uvježbava težak, ozbiljan i atraktivan program koji će izvesti na svom koncertu 15. prosinca. Svakom članu GPOK-a ova udruga je više od udruge. Mi smo jedna velika obitelj, volimo biti zajedno, družiti se i, ono najvažnije, kroz glazbu privlačiti novu publiku, prijatelje i nove članove – poručio je Davor Zrinščak.

Dobro upravljanje u kulturi

Rad KUD-a Ilirci i Gradskog puhačkog orkestra posljednju je godinu uvelike omogućen i novcem iz EU fonda u sklopu projekta Pučkog otvorenog učilišta Krapina ‘Ključ kulture za sve generacije‘, vrijednog 791.200,80 kuna. POU je sklopilo Ugovor s Ministarstvom kulture i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva o stopostotnom financiranju Projekta.

Od toga EU sufinancira 85 posto projektnih troškova, 672.520,68 kuna u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok ostatak od 15 posto plaća Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna. Projekt se provodi do 28. listopada 2020. Partneri Pučkom otvorenom učilištu su Grad Krapina, Kulturno umjetničko društvo Ilirci, Udruga distrofičara Krapina, Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo i Gradski puhački orkestar Krapina. Projektom se želi doprinijeti razvoju dobrog upravljanja u kulturi Krapine.