Hrvatski narodni preporod razdoblje je u kojem Hrvatsko zagorje postaje središte društvenog i kulturnog života Hrvatske. U razdoblju preporoda pripadnici građanstva, dijela svećenstva i plemstva započeli su široku djelatnost na kulturnom buđenju Hrvata.

Simfonijski puhački orkestar OSRH osnovan je 1991. Često ih slušamo na protokolarnim državnim događanjima. Sada dolaze u Krapinu. Osim što će biti glazbena pratnja izvođačima, odsvirat će i orkestralni solo Ivana pl. Zajca, Živila Hrvatska

Ljudevit Gaj i njegovi pobornici smatrali su da se okupljanje svih južnih Slavena mnogo lakše može postići ukoliko prihvate zajedničko ime. U to se doba vjerovalo da južni Slaveni potječu od Ilira, pa su se hrvatski preporoditelji nazvali ilircima.

Još Horvatska ni propala

Početkom pravog preporodnog razdoblja smatra se izlazak prvog broja Narodnih novina. Pokrenuo ih je Ljudevit Gaj (Krapina, 1809. – Zagreb, 1872.). Nakon dobivanje dozvole od vladara, Gaj je 6. siječnja 1835. započeo s izdavanjem novina na hrvatskom jeziku.

Barbara Suhodolčan, između ostalih pjesama, pjevat će i Domovini i ljubavi Ivana pl. Zajca

Novine horvatske s tjednim književnim prilogom Danicom horvatskom, slavonskom i dalmatinskom tiskane su na početku kajkavskim narječjem i pravopisom, kako bi bili prihvaćeni u kajkavskoj sredini civilne Hrvatske, a šira namjena književnog priloga bila je označena i njegovim naslovom. U Danici je izašla i Gajeva pjesma nastala dvije, tri godine ranije, Horvatov szloga y zjdinenye, poznata pod nazivom Još Horvatska ni propala.

Od prvog broja u 1836. godini novine nose i naziv ilirske. Gaj se svojim radom, ali i karizmatskom osobnošću, nametnuo kao vođa preporoda. Gaj je rođen 8. srpnja 1809. u Krapini.

Krapinčani za Gaja

Njemu u čast, uz 210. obljetnicu rođenja, Grad Krapina i Županija organiziraju koncert Simfonijskog puhačkog orkestra OSRH pod umjetničkim ravnanjem maestra Miroslava Vukovojca Dugana. Uz njih će nastupati vrhunski krapinski vokali, Barbara Suhodolčan, Rajko Suhodolčan i Adalbert Turner Juci.

Adalbert Turner Juci, pjevač, glumac, skladatelj, aranžer. Gaju u čast otpjevat će i song Gupca iz rock opere Gubec – beg

Bit će to više od koncerta. Spektakl na otvorenom, u dvorištu Galerije grada Krapine od 21 sat. Do koncerta, pratite naš portal. Otkrit ćemo vam još zanimljivosti…