Zagrebački solisti su najugledniji hrvatski komorni ansambl, utemeljen 1953. u sklopu Radio-televizije Zagreb. Osnivači ansambla bili su Antonio Janigro, Stjepan Aranjoš i Ivo Vuljević.

Od 2012. godine Ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao svojeg koncert-majstora, ujedno i koncert-majstora Münchenske filharmonije.

Barokni majstori

Repertoar ansambla obuhvaća gotova sva razdoblja i stilove, a posebna pozornost usmjerena je interpretacijama baroknih majstora Bacha, Händela i Vivaldija, te Mozarta. Snimili su 60-ak ploča i primili mnoge nagrade, među kojima su medalja UNESCO-a, medalja P. Casals i odlikovanje grada Plauena. Dobitnici su nagrade Porin 1994. za životno djelo.

U nedjelju, 29. rujna u Dvoru Veliki Tabor na programu su djela Johanna Sebastiana Bacha: Koncert za tri violine u D-duru, BWV 1064R, Koncert za dvije violine u d-molu BWV 1943, Koncert za violinu u E-duru, BWV 1042, Dva preludija i dvije fuge.

Ponesite dekice

Koncert počinje u 18 sati. U slučaju lijepog vremena koncert će se biti u atriju Velikog Tabora. Toplije se odjenite ili ponesite dekice. Budu li vremenske prilike nepovoljne, koncert će biti u Rustikalnoj dvorani.