Je li otvorenje za sve ili samo odabrane? Nema kod mene odabranih! Ceremonija otvorenja, kao i jednomjesečna izložba, besplatna je i otvorena za široku i svekoliku javnost. Svi ste dobrodošli, pozvao nas je naš Donjostubičanec Nik Titanik na svoju veliku izložbu u Zagreb.

Presjek društva u 25 godina

Nik slavi 25 godina karijere. Na izložbi, koja će biti otvorena do 25. listopada, izložit će više od 200 karikatura. Odabrao ih je iz opusa 11.000 objavljenih i isto toliko neobjavljenih karikatura i crteža nastalih unazad 25 godina.

– Odabral sam najbolje. One koje su izazvali reakcije među čitateljima. Predstavljaju mali presjek svega što se događalo u našem društvu u tom periodu – najavio je Nik za nizagorjemalo.hr.

‘Hrane’ ga naši političari

Njegove karikature, i to dvije dnevno, objavljuju se u dnevnim novinama 24sata. Tako je Nik možda i jedini karikaturist u svijetu koji dnevno za neki medij objavljuje po dvije karikature. Svojim crtežima britko komentira aktualnosti i događaje.

– Političkog karikaturista najviše tjera na rad osobna frustracija društvom u kojem živi. Tako i mene. Ovo je već prežvakano milijardu puta, ali je uvijek zanimljivo ponoviti, Hrvatska je najbolja država za život na cijelom svijetu. Ako si politički karikaturist. U Finskoj bi vjerojatno umro od gladi – izjavio je Nik za naš portal još u veljači.

Lako je rasplakati, treba moći nasmijati

Komedija, humor, satira, ironija, karikatura… Sve što u sebi sadrži duhovitost često je kroz povijest degradirano kao manje vrijedno. No ponekad je puno teže osmisliti ingeniozno, lucidno i pronicljivo duhovito djelo, negoli tragediju ili dramu koja će kod ljudi izazvati tugu i empatiju.

Navesti pojedinca da kroz humor percipira ozbiljnost situacije, društva, zemlje i svijeta u kojem živimo, te počne razmišljati i djelovati, velik je izazov koji ne može svatko svladati, napisala je u predgovoru izložbe Sonja Švec Španjol, kustosica izložbe.

Karikatura, korektiv društva

‘Humor je ozbiljan posao, izjava je koju vežemo uz lik i djelo Nika Titanika. Karikatura je ‘najbistriji izraz čuvstva istine’, ona je korektiv društva i ne štedi nikoga. Utoliko autor nosi veliku odgovornost baveći se dnevnopolitičkom karikaturom, dodala je Španjol.

– Nik Titanik, u ulozi lucidnog kroničara aktualnog vremena, britkim humorom ukazuje na neuralgične točke društva i države provocirajući reakciju, odnosno ne dopuštajući pojedincu da se uljuljka u izopačeno stanje današnjice akceptirajući ga kao normalno. Živim bojama, osebujnim likovima i s mnoštvo detalja, Nik Titanik karikaturama ilustrira, problematizira i propitkuje probleme u društvu, potičući promatrača na aktivno promišljanje prostora i vremena u kojem živi. Karikatura, unatoč postupnom nestajanju iz tiskanih medija, i dalje ostaje prijeko potrebno sredstvo kritike koje utječe na javno mišljenje i upozorava na aktualne probleme – naglasila je kustosica Švec Španjol.