17. Tabor Film Festival, festival koji je pomaknuo sve granice

79

Dvor Veliki Tabor u Desiniću od 11. do 14. srpnja bit će domaćin 17. Tabor Film Festivalu, međunarodnom festivalu kratkometražnog filma. 

Festival je to koji je još prije 17 godina dao naznake kako će ovaj kulturni događaj biti veliki pomak u promociji filma. Ovo je više od festivala. Oni koji već godinama dolaze, znaju zašto. Tabor film festival nudi obilje dobrih filmova, koncerte svjetskih glazbenih imena, besplatni kamp i radionice.

Zagorski specijal

Već tradicionalno, Tabor Film Festival donosi bogat i kvalitetan filmski i glazbeni program u zelenoj oazi desinićkog kraja i predivnom ambijentu dvorca Veliki Tabor.

Uz četrdesetak stranih i domaćih filmova u konkurenciji u glavnom programu, na Tabor Film festivalu posjetitelji će moći uživati i u odličnim popratnim filmskim programima.

Tako na taborski brijeg još jednom dolazi putujući program Europske filmske akademije Kratko je bitno!/Short matters! s najuspješnijim ostvarenjima mladih europskih filmaša, nominiranih za prestižnu Europsku filmsku nagradu. Uz filmske retrospektive redatelja Ognjena GlavonićaEda Lawrensona i Igora Bezinovića te Zagorski specijal, u kojem će biti prikazan Dom boraca Ivana Ramljaka, poseban program posvećen afričkoj kinematografiji posjetitelje će odvesti na kratko putovanje kroz suvremeno video-filmsko stvaralaštvo supsaharske Afrike.

Zaboravite na manire i konvencije

Najzabavniji filmski program Noć žive publike, u kojoj je gledateljima dozvoljeno zaboraviti na sve fine manire i konvencije, ove će godine voditi svima poznati Mario Kovač, koji se taborskoj ekipi pridružuje i u ulozi voditelja filmskog kviza za posjetitelje.

Na ovogodišnjem izvrsnom i ekskluzivnom koncertnom programu za prave glazboljupce gostuju svjetske zvijezde poput australskog street performera Dub Fxa, britanske skupine Fujiya&Miyagi te world music atrakcija Širom.

Ples do jutra

Premijerno u Hrvatskoj, Tabor dovodi i beogradsku Bellu Techniku, a ovoj se listi pridružuju i Igralom, jedan od najperspektivnijih bendova niške alternativne scene, slovenski sastav Zajtrk, te hrvatski bend The Marshmalow Notebooks. Posebno ozračje pružit će koncerti u Grešnoj gorici, na kojima nastupaju Duo Franolić Ćulap i legendarni Drago Diklić.

Do jutra će se plesati uz Campfire Stage uz DJ-eve, a resident DJ Venom uz koncerte priređuje i radionicu za zainteresirane. Popratni sadržaji, između ostalog, nude radionicu Antona Rudana, poznatijeg kao Lovca na bilje, svakodnevnu jogu, filmsku prezentaciju #EU&ME projekta EU komisije, kao i reviju oldtimera.

Uz besplatan kamp, popuste na smještaje i kupanje u bazenima Terme Tuhelj, i ove je godine organiziran prijevoz do podnožja dvorca, pri čemu treba istaknuti poseban festivalski bus na dan otvorenja kada nastupa Dub Fx.

Tabor Film Festival već je godinama nezaobilazna postaja svim urbanim festivalskim nomadima koji cijene kvalitetan program te ležernu i opuštajuću atmosferu po kojoj je ovaj festival nadaleko poznat. Sve informacije dostupne su na www.taborfilmfestival.com.