Suturukuri i saruma, među ostalim jelima, najtraženiji su specijaliteti u Tokyju. Po domaćoj, hrvatskoj recepturi, mogu se pojesti u hrvatskom restoranu i konobi Dobro. Ne vode ga Hrvati na privremenom ili stalnom radu u Japanu. Otvorila ga je Japanka, a hrvatska tradicionalna jela spremaju – Japanci.

Restoran Dobro koji nudi hrvatske specijalitete nalazi se u dijelu grada u kojem su uredi, shopping meka, restorani…

– Moja žena Kanađanka Kathleen nikad nije jela štrukle. Probala ih je upravo u Tokyjskoj Ginzi, u našem restoranu. Bila je oduševljena. Ja sam se odlučil za sarmu. Hrana je bomba, ko doma – rekao nam je Goran Popović iz Zaboka.

Hrvatski vinski podrum

Goran već godinama ne živi u Zagorju. No Zagorje nosi u srcu. Raduje se kad naiđe na bilo što što ga povezuje sa Hrvatskom, a ako se nađe nešto što ima veze sa Zagorjem, još je veseliji.

Japanci su u početku bili skeptični prema hrvatskim jelima, no s vremenom se broj gostiju povećao i vole naša jela

– Restoran je sjajan, baš ko dalmatinske konobe. Nude se i dalmatinski specijaliteti, pivo i vina. Imaju i vinski podrum s hrvatskim vinima. Šteta da u ponudi nema i koje vino zagorskih vinara – kaže Goran.

Restoran Dobro i na svojoj internetskoj stranici nudi na prodaju hrvatska vina putem web shopa: Ivan Dolac Barrique, Dingač, Pelješac, Graševina Križevci Barrique, Sauvignon Daruvar, Korlat Cabarnet Sauvignoni Vezak Graševina.

Okus sarme u Tokyju, kaže Goran Popović, identičan je domaćoj. Šteta je, kaže, što u ponudi imaju samo Favorit pivo

– Do nas je došao menadžer Hayato Nakajima. Kad sam rekao odakle sam, odmah je počeo govoriti hrvatski. Rekao mi je i da je hrvatski konzul bio nedavno na ručku. Hayato je u Hrvatskoj bio sedam puta, posljednji put lani. Posjetio je vinarije na Hvaru i u Splitu i pivnicu Zmajske pivovare u Zagrebu – prepričao nam je Goran.

Sve je u kockicama

Iako imaju i tradicionalne štrukle, nude ih i u umaku

Menu sa sarmom, u kojem je predjelo mesna štruca, sarma glavno jelo, a na kraju i kolač za desert, u Dobru stoji 100 kuna. Lunch menu sa štruklima je nešto skuplji, 147 kuna. Osim klasičnih, zagorskih štrukli, nude se zapečeni štrukli u sosu. Od pive, kaže Goran, imaju samo Favorit i skupa je, 35 kuna.

– Oduševil me je interijer. Svira hrvatska glazba, kad smo došli svirala je Cesarica. Unutrašnjost je prepuna hrvatskih suvenira, butelja, rakija, zastavica. Sve je puno kockica, hrvatski grb, grb Hrvatskog nogometnog saveza, Dinama. Suvenira ima od Dalmacije do Zagorja – Goran se osjećal skoro kao doma.

Osoblje govori hrvatski

Kad je on stigao na ručak, u restoranu je bilo 60-ak ljudi. Dobro se nalazi u Tokyjskoj Ginzi, dijelu grada u kojem su uredi, shopping meka, restorani. Osoblje je ljubazno i svi govore hrvatski.

Restoran je prepun raznih suvenira iz Hrvatske. U vitrini je i drveni suvenir iz Zagorja na kojem je zagorski puran

U prosincu je u Dobru večerao i hrvatski veleposlanik u Japanu. Fuji TV je za emisiju Prime News Evening uživo emitirala iz Dobra i predstavila ga kao omiljeni restoran našeg veleposlanika. Tad je i službeno počela ponuda božićnog jelovnika.