Bilo je Valentinovo, 14. veljače. Svoje odabrane purice morala sam prstenovati. Na OPG-u imam četiri matična jata, četiri purana i 16 purica. U jedno jato ide jedan puran, a z njim u brak ulaze četiri purice i to brončane. Boje se ne smiju miješati pri oplodnji. Postoje brončani, crni, sivi i svijetli tip. Ja imam brončana jata čije je perje na vratu, prsima i leđima crno sa zlatnim sjajem. Perje potrbušja i butina je gotovo crno, bez sjaja. Krilno perje je pepeljasto-crne boje s bijelim prugama i crnim rubovima. Eto, tak zgledaju moje mladenke.

Velike zaruke na Valentinovo

Purice sam zaručila na Valentinovo. Svaka je dobila zaručnički prsten. Šepurile su se i delale važne, jer su znale da sad počinje vrijeme ljubavi i seksa, koje traje oko tri tjedna. Nakon zaruka, zavođenje je odma počelo.

Zagorske su purice dobile prstenje

Purice su velike zavodnice. Iako je puran u braku s četiri purice, među njima nema ljubomore. Sve ga istodobno zavode. Šmajhlaju mu se, zavlače pod perje, umiljavaju mu se. I baš do delaju damski. A puran… Muško ko muško. Šepuri se, dela se važan, hoda oko purice koju je odabral za današnji skok.

I purice boli glava

I zaskočil je prvu puricu! Ali, niš nije obavil. Nije bila pri volji. Rekla mu je da ju boli glava. Pa je prešel k drugoj. Druga je pobegla. Ni njoj nije bilo do seksa. Siroti je purek sprobal treću sreću. Tu bi moglo biti nekaj. Ona si je čučnula i vabila ga je. Nježno je gazil po njoj, bilo je napeto. Nisam znala jel bu mu digla rep. Ak ne digne, nikaj od seksa ni s trećom. Digla je! Bila je pri volji! I počelo je klampanje i halaburenje. Tak purica i puran ispuštaju zvukove dok se pare.

I opet, muško ko muško… Odskočil je i ravnodušno prešel k drugoj. A ona… Stresla je perje, poskočila i veselo poletila. Bila je zadovoljna. I zadovoljena.

Puran je uvijek zainteresiran

Makar je purici za oplodnju dovoljan jedan seks, ne odriču ga se. Do prvog jajca treba proći i do tri tjedna, a onda purice idu u svoja gnijezda di budu sedile na jajcima četiri tjedna. Svaka od njih znese 15 do 20 komada. Kak znaju da ih čeka razdoblje apstinencije, ovo vrijeme maksimalno koriste za užitke. Seksaju se od jutra do mraka. Neke više, neke manje. Kak koji dan im je volja. Puran je navek pri volji. Samo nekad nema sreće. Nekad ga i sve otkantaju. Sam Bog kaj mu ne dam džeparac, jer bi sigurno prešel u birtiju po utjehu.

Naša Dragica pomno prati svaki pokret svojih jata purca i purana i vrijedno zapisuje sve detalje za objavu na portalu

Dok purani i purice uživaju, ja im polako pripremam gnijezda i pratim kad bu koja spremna za znesti prvo jajce. Pa se čitamo kad budu počele pripreme za majčinstvo. Veselim se podmlatku autohtonih zagorskih purica i purana.

Imajte se i vi radi ko i moji pureki.

Vaša Dragica