Matejka Buča je mama, supruga, autorica bloga o hrani https://likechocolate.net/ te vlasnica studija za sadržajni marketing, https://koohinja.hr/. Prve grame brašna izvagala je u svom rodnom Karlovcu, pod budnim okom mame i bake, suočena s tatinim i bratovim blagonaklonim kritikama.

Blog Like chocolate nastao je sasvim slučajno. Kaže, niotkud, preko noći, skokom u nepoznato, u trenutku kad joj je trebao odmak od stresa na poslu.

S Matejkom možete planirati ručak

– Tada sam zaista puno radila, pritisak je bio velik i bila sam ‘na poslu’, fizički ili ne, po cijele dane. Kuhanje me oduvijek opuštalo i oduvijek sam ga voljela. Pratila sam neke blogove i tako sam 12. siječnja 2013. uzela računalo i otvorila blog. Nisam imala cilj, nisam imala viziju, samo sam krenula. Mislila sam da je nebitno kako to sve izgleda, što na blogu piše dok god su recepti dobri. No brzo sam shvatila da na blogu itekako treba raditi da bi ličio na nešto, da bi bio čitan i da bi bio kakav ja želim da bude te sam tada počela učiti, raditi na svojim znanjima, otkrila da u meni čuče neki talenti za koje nisam ni sanjala da su tu – priča nam Matejka, diplomirana ekonomistica, smjer marketing.

Slatko, slano, kruh i peciva, tjestenine… Sve recepte možete pronaći na blogu Like chocolate ili u njezinoj prvoj kuharici

Blog je vrlo brzo stekao divnu publiku koja je uz nju i danas i koja joj je, kaže, neprocjenjiva.

Hranjivo i kvalitetno

– Ta publika me gurala da se razvijam i dalje i omogućila mi da danas živim od znanja i kontakata koje mi je donio blog. Nakon što sam rodila drugo dijete, nisam se vratila na stari posao (bila sam voditeljica digitalnog marketinga u jednoj prehrambenoj firmi). Otvorila sam Koohinju, obrt. Danas radim posao koji obožavam, stvarajući svaki dan, boreći se s administracijom svaki drugi – smije se Matejka koja, vjerujte na riječ, izvrsno kuha i doista, prateći njezin blog možete planirati obroke za cijeli tjedan.

Pripremite osso buco po Matejkinom receptu. Za prste polizat

– Kuham gotovo svaki dan, jednostavnu, brzu hranu koja odgovara našem životnom ritmu i prehrambenim navikama. Djeca su izazov, no nastojim naći način da zadovoljim svačiji ukus, a da jedemo hranjivo i kvalitetno. Ipak, moja ljubav su slastice koje su mi nepresušan izvor inspiracije – dodala je.

Slatko, slano, kruh i peciva, zdravije… Sve recepte, uz jednostavne i precizne upute piše na blogu https://likechocolate.net/. Kuhanje će vam olakšati i video recepti. Možete pratiti svaki korak i jednostavno i brzo skuhati nešto hranjivo, kvalitetno i fino.

‘Svatko može i zna kuhati’

– Hrana je veselje. Osim što nam je potrebna da bi naše tijelo i mozak funkcionirali, bili snažni i otporni, za mene je hrana izvor užitka, veselja, inspiracije i kreativnosti. Koliko god se to ponekad činilo drukčije, kuhanje je jednostavno i duboko sam uvjerena da svatko može i zna kuhati – ako je samo dovoljno discipliniran da u početku usvoji neka znanja i pravila koja će kasnije primijeniti u svakodnevici. Finoj hrani ne treba mnogo sastojaka, mnogo vremena i mnogo truda, samo malo volje i pola žličice soli – savjetuje Matejka i kroz smijeh odgovara da se nada da dobro kuha.

I ona, uostalom kao i svi mi, ima ‘pokusne kuniće’.

– Moj suprug Ivan i djeca, Neva ima 5 godina, a Dino godinu i pol, uvijek su prvi koji kušaju moja jela tako da oni ‘nastradaju’ ako nešto pođe po zlu. Moram reći da su jako tolerantni. Više-manje (smijeh). U današnje doba zaista nije teško dobiti feedback od svakoga tko je isprobao neki recept tako da svakodnevno dobivam komentare i upite svojih čitatelja preko društvenih mreža, maila i komentiranjem na blogu. Volim tu interakciju jer mi je svaki dojam vrlo vrijedan i koristan – ponosna je i na brojne čitateljice od kojih dobiva povratne informacije oko recepata.

A recepti, kaže, nisu ‘zaključani’. Uz malo mašte svatko može dodati, oduzeti, eksperimentirati. Njezini su recepti odlična baza.

Kuharica ‘Svaki dan’

– Vrlo rijetko ponavljam recepte. Ima nekoliko jela kojima sam vjerna cijeli život, još od kad ih je mama pripremala. No generalno, ne držim se recepta i uvijek isprobavam nešto novo, pogotovo kad je o slasticama riječ. To je ponekad i izvor frustracije, jer ne uspije mi eksperiment baš svaki put, no uživam u procesu stvaranja nečeg novog, a sada već i znam dovoljno o kuhanju da bih unaprijed predvidjela što će funkcionirati, a što ne. A proces? Pa zapravo ga i nema. Ponekad je inspiracija jednostavno naš hladnjak, a ponekad mi se ideja pojavi usred noći pa je zapišem u mobitel. Volim hranu, cijeli sam dan njome okružena i uvijek me inspirira. Rijetko, baš rijetko, ne znam što ću kuhati –

Kuharicu možete kupiti samo preko bloga, a sve informacije nalaze se na likechocolate.net/kuharica

Ne da Matejka ne zna što će kuhati nego je svoju ljubav pretočila i u knjigu. Na 320 stranica, u kuharici pod nazivom Svaki dan, koja je upravo izašla, objavila je 115 provjerenih slanih i slatkih recepata za svaki dio dana, mjeseca i godine.

– Kuharica je moj san već više od šest godina. Koliko god zvuči kao klišej, zaista je tako. Već godinama imam raspisan koncept, čak i konkretne recepte, točno sam znala što od nje želim i koju poruku njome želim prenijeti. Ali valjda je trebalo doći vrijeme da ja sazrijem dovoljno da bih mogla donijeti odluku i ući u takav projekt, sama, bez podrške i sigurnosti izdavačke kuće. Ako me pitate koji je moj idealan posao i što bih željela raditi cijeli život, to je to – otkrila nam je.

Kad te knjiga izvrne, svašta nastane

– Ta knjiga me izvrnula iznutra prema van sto puta, izbacila je iz mene sve što sam imala i zaista sam, zaista ponosna na nju i na sebe u njoj. Imala sam i imam ogromnu podršku obitelji i prijatelja te divne suradnike koji su mi olakšali cijeli taj put. A moram spomenuti i svoje čitatelje koji su s entuzijazmom i veseljem primili vijest o kuharici i sami pomogli u njezinom stvaranju, testirajući recepte i javljajući mi dojmove. Neprocjenjivo – ponosna je Matejka, a ponosni smo i mi na nju.

Blog ima, knjigu ima, a ima i https://koohinja.hr/. Službeno, Koohinja je obrt za marketing i ostale poslovne usluge.

– Neslužbeno, Koohinja je mali studio za sadržajni marketing, specijaliziran za teme iz područja pripreme i prezentacije hrane. U Koohinji osmišljavamo recepte, kreiramo fotografije, proizvodimo videa, pišemo tekstove, razmišljamo strateški i sveobuhvatno te pomažemo klijentima kod donošenja strategije content marketinga. U Koohinji kuhamo i dobro se zabavljamo. Orijentirani smo prema cilju, razumijemo zahtjeve tržišta, kreiramo sadržaj prilagođen brendu i njegovim potrošačima te podupiremo ostvarene rezultate činjenicama – otkriva Matejka.

Promovirajte se kroz Koohinju

Svi koji proizvode hranu, a žele je prezentirati kupcima na drukčiji način, pokazati kako se ona može pripremiti za jelo, Matejka će u svojoj kuhinji sve spremiti i tako vas promovirati.

Iako je Koohinja primarno prirodno orijentirana prema prehrambenoj industriji – proizvođačima i pružateljima usluga, surađuju i s proizvođačima kućanskih aparata, posuđa za pripremu i prezentaciju hrane, trgovačkim centrima…

A mi ćemo već danas potražiti što ima fino na blogu i skuhati za kasni ručak. A sutra već naručiti kuharicu Svaki dan. I uživati u finoj hrani skuhanoj i ispečenoj prema receptima Matejke Buče.