Kad netko nema srama, nema ga. Kad netko ljubi sliku svoju, nema tu niti terapije niti pomoći. No kad to dodatno dolazi do izražaja u situaciji u kojoj se trenutno nalazimo zbog korona virusa, onda se pitaš ‘Željko, pa kako možeš?’.

Tko ne prati dugogodišnje svakodnevno naslikavanje Željka Kolara, župana Krapinsko-zagorske županije, tko ne poznaje njegov lik i djelo, teško će baš razumjeti. No vjerujte, niti obična dječja predstava ne može proći, a da Kolarova glava nije u prvom planu. Jer to tako mora biti. Nisu bitni glazbenici, slikari, liječnici, rodilje, gospodarstvenici, djeca. Bitan je župan.

Ja sam Željko Kolar

Manifestacija nema, poharala nas ova strahota, nema vatrogasnih zabava i dječjih priredbi. U ovoj iznimno ozbiljnoj situaciji, koja je napokon u prvi plan stavila struku i znanost, moraju isplivati ‘oni neki likovi’. Nakon Pavla Kalinića i zagorski župan je odlučio biti Superman.

Ne znam kako ni zašto, ali uspio je neki dan dobiti i svoj termin na HTV-u 4. Pa je ‘stručno’, jer ipak je riječ o vrhunskom zagorskom epidemiologu, objašnjavao što i kako treba s virusom COVID-19. I bez trunke srama, zapravo, dijelio lekcije Nacionalnom stožeru civilne zaštite.

Vili Beroš, Alemka Markotić i Krunoslav Capak, pa i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, od prvog dana iznimno dobro rade svoj posao. Staloženo, mirno, odgovorno. Nitko od njih se ne miješa u tuđi resor, u prvi plan je isplivala struka. I ljudi im vjeruju.

No Kolar je u utorak, kad se i u Krapinsko-zagorskoj županiji pojavio prvi zaraženi, a kasnije još dvoje, odlučio biti prvi. Brži. Najbrži. Da bude prije od ministra zdravstva Beroša. Ma, da bude brži i od korona virusa.

Nemaj drugih stručnjaka uz mene

Dan ranije najavljena pressica lokalnog stožera za 10 sati ranom je zorom hitno pomaknuta na 8.30. Jer, kaj, narodu treba reći da i Zagorci obolijevaju, a župan je taj koji mora biti ‘najprviji’. (Ni novinari se u ovoj situaciji ne natječu tko će prvi iznijeti informaciju. Jer bi se to s pravom nazvalo lešinarenje). Pa se pritom pohvaliti da je on to znao, očekivao još i puno ranije. Točno čovjeku dođe da zaplače skupa s njim što prvi zaraženi nije bio u subotu. Nego kasni skoro tri dana.

Bila je to idealna prilika da ode na N1 televiziju. Da se i tamo pohvali. Naglašavajući da se na koroni ne smiju skupljati politički bodovi, ali da su mjere koje je usvojila Vlada identične onima koje je predlagala njegova Županija.

Ja već tjedan dana kupujem rižu. Nemam doma ni zrna. Zaboravim kupiti. I danas sam bila u dućanu i zaboravila rižu. Ma, odričem se riže do kraja života, ali molim ministre Božinovića i Beroša da nam župana Kolara pozovu u stožer. Ako Boga znate, stavite ga tamo pod šator samo da statira iza vas. Da ga kamere snimaju.

Može poslužiti i kao vrsni epidemiolog. Na svaku izjavu Alemke Markotić ili Krunoslava Capaka spremno će kimati glavom. Potvrdno ili negacijski. Prema potrebi. Sretan Zagorec je miran Zagorec.

UŽIVO: Pressica civilnog stožera KZŽ. Prvi zaraženi korona virusom u OB Zabok

Posted by Zagorje International on Tuesday, March 17, 2020

S obzirom na ozbiljnost situacije i na paniku među ljudima, osobito kada oboli netko iz manje sredine, zbog mentalnog zdravlja ljudi, koji se dodatno uspaniče, doista bi bilo opravdano da sve informacije oko oboljelih iznosi isključivo Nacionalni stožer civilne zaštite.