Mjesecima su moje purice i pureki uživali na ispaši u zelenom Zagorju. Jeli su samo praf domače, kuruzu, ječam, zobale travicu, crveke. I sad su lepo, praf narasle kak trebaju biti.

Sočno i aromatično

Prava zagorska purica teška je do tri kile, puran oko pet. Nema razlike u kvaliteti mesa između purice i purana. Razlika je samo u kilaži. Meso prave zagorske purice je sočno, aromatično i ukusno.

No puricu treba znati i dobro pripremiti, da ju ne bi v rolu presušili. Ja ju pečem po starinski, bez ikakvih dodataka ili punjenja. Puricu treba nasoliti dan ranije. Meni vam je mera – moja šaka. Za puricu od tri kile šaku soli utrljati iznutra i šaku izvana. Za purana vam treba šaka i pol do dve. Sve ovisi o kilaži. I o procjeni gazdarice.

Kuharice, manje zbori da ti pura ne zagori

Puru je najbolje peći na svinjskoj masti. Z masti premažete celu puricu, a h protvan natočite malo vode kaj se kožica ne bu zaljepila. Denete ju peč u toplu, ne u vruču pečnicu, koju zagrijete na 200 stupnjeva.

Pazite da vam bocice ne zagoriju. Najbolje je vrhove zamotati z alu folijom. Kak bu vreme pečenja teklo, tak bu purica počela puštati vlastite sokove. Morate ju za vreme pečenja podljevati. I tak oko dve vure puricu, purana pak oko tri vure.

Kak bute znali da je pečeno? Ispod krila pogledajte kakav sok curi. Ak je sukrvica, puricu još treba peći, ako izlazi čisti, bijeli sok, pura je gotova. U međuvremenu smanjite temperaturu na 180, da se meso polako peče. Da ne zagori izvana, a znutra da vam ne ostane sirovo.

Ne mečite nikakve kerefeke

Niš drugo nemojte nadodavati, nikakve arome, jer zagorska purica je aromatična sama po sebi baš zbog bilja koje jede na ispaši. Kerefeke vam mečeju tam de treba nekaj popraviti. Na pravoj, autohtonoj zagorskoj purici to ne treba.

Uz puricu vam još ideju samo mlinci i dobra kapljica. Ja vam i mlince delam praf po starinski. Niš ih ne parim vu kipučoj vodi. Sok od purice, koji eventualno treba malo reducirati z vodom, kaj ovisi kolko je mastan, zakipim i polijem po mlincima. Poklopim ih da otpuste i to je to.

I ne nasjedajte na prevarante teri vam nudiju puricu za 30 kuna po kili. To su tovljene purice tere su zrasle na umjetnoj hrani za mesec dana. Zagorska purica se uzgaja najmanje šest mjeseci. Cijena joj je oko 60 kuna za kilu, puran je pet kuna jeftiniji.

Dragi moji, srečen vam Božić i u slast.

Vaša Dragica

Zagorski puran ima zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Mora jesti domaće žitarice, kukuruz i ječam te po dvorištu zobati crviće i voće. Prava zagorska purica je samo ona koja je uzgojena isključivo u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i rubnim dijelovima Zagrebačke županije: u općinama Brdovec, Marija Gorica, Dubravica, Pušća, Luka, Jakovlje, Bistra i Bedenica.

Dragičine purice, s OPG-a Sugnetić, imaju oznaku zemljopisnog podrijetla. Ako još ne znate gdje bi nabavili purana za Božić, pitajte Dragicu jel joj je još koji ostal, 098/643 870.