U okviru projekta za mlade i mlade u srcu, Multi-kul-praktik, ove je godine ostvarena izuzetno uspješna suradnja između Mestne knjižnice Ljubljana i Dvora Veliki Tabor.

‘Veronika iz Desinićka preko Celja do Ljubljane’ naziv je jednomjesečne izlože knjiga i drugih eksponata koja je bila postavljena u knjižnici Prežihov Voranc. Posvećena je zajedničkoj povijesti i nematerijalnoj baštini koja se očituje kroz usmenu predaju o Veroniki Desinićkoj. Autorice izložbe bile su  Kristina Pavlović, Maja Šefman, Silvija Štraus i Karolina Harjač Bricelj.

Tajanstvena žena, ogledalo vremena

Osim izložbe, projekt je obuhvatio i stručno predavanje ‘Veronika Desinićka, tajanstvena žena – ogledalo svojega vremena’. O toj temi govorila je mag. Kristina Pavlović, muzejska pedagoginja iz Dvora Veliki Tabor. Brojna su pak djeca i njihovi roditelji došli na Multi-kul-druženje, obiteljsko dopodne na kojem su učili nove vještine i sudjelovali u radionicama. Oblikovali su dvor od drvenih kockica, radili zmajevo jaje, pećnjak s likom Vile Meluzine u glini, igrali se s memory karticama na temu Legende o Veroniki Desinićkoj, izradili ‘(Z)zagorsku ružu (cvetnicu)’ od krep papira i tražili skriveno blago u knjižnici.

Najuspješniji su sudjelovali u nagradnom izvlačenju, a glavna nagrada, obiteljska ulaznica za Muzeje Hrvatskog zagorja, pripala je obitelji Aleša Ojsteršeka.

Posjetitelji svih generacija upoznali su pobliže Hrvatsko zagorje i Legendu o Veroniki Desinićkoj. Time je i ostvaren cilj, promocija programa Velikog Tabora u Ljubljani. Inače, slovenski su posjetitelji drugi po broju dolazaka u Dvor.