Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je pastoralne smjernice o liturgijskim slavljima u Velikome tjednu i slavljima sakramenata Svete potvrde i Prve svete pričesti.

Slavlja bez vjernika

Pridržavajući se posebnih odredaba i naputaka, što su ih na temelju općih državnih propisa dale Nadbiskupija i Hrvatska biskupska konferencija te u skladu sa svećeničkim pozivom i službom, nastojeći pomoći u olakšavanju teškoća od bolesti Covida-19 i potresa, odredio je smjernice slavlja u Velikom tjednu.

– Ta se slavlja mogu slaviti samo u župnim crkvama i samostanima u kojima žive svećenici ili u kojima se inače redovito slavi Euharistija. Kao i za ostala liturgijska slavlja, trebat će se organizirati tako da se poštuju odredbe o slavljima bez vjernika, s iznimnom osjetljivošću prema potrebi dezinficiranja predmeta i prostora. Tamo gdje je moguće, neka se po dekanatima ili krajevnim pastoralnim područjima organiziraju izravni prijenosi tih slavlja i obreda na mjesnim radijskim i televizijskim postajama te pomoću elektroničkih priloga – uputio je kardinal Bozanić.

Prijenosi na TV

– Tako se može očitovati važnost i otajstvo ‘kućne crkve‘, one jezgre koja živi moguće oblike zajedništva i odgaja za duhovne vrednote, njegujući čežnju za iskustvom ponovnoga susreta u punini crkvenoga života – istaknuo je i dodao kako smo Gospodinu uvijek, a osobito sada, pozvani pokazati gorljivost vapaja i pouzdanja u Njega.

I Sveta Stolica izdala je Uredbu da se proslava Uskrsa, najvećeg katoličkog blagdana, ove godine odvija bez vjernika, bez pranja nogu i procesije u vrijeme Covida-19. Zato će se misna slavlja prenositi na nacionalnoj i na lokalnim televizijama kao i putem Youtube kanala.

I u Župi sv. Jelene Križarice Zabok misno slavlje bit će bez vjernika.

Grančice na prozore

– U nedjelju 5. travnja ujutro svi stavimo maslinovu, ili neku drugu zelenu grančicu na svoje prozore ili vrata, kako bismo proslavili Cvjetnicu. Tako bi se, usprkos socijalnoj odvojenosti, povezali i ušli u Sveti tjedan. Možda smo fizički odvojeni, ali nismo razdvojeni. Ujedinjeni smo kao Kristovo tijelo – poručio je zabočki župnik, Marijan Culjak.

Sveta misa bit će u osam sati, a snimku ćete moći pogledati oko 10 na Facebook stranici Župa sv. Jelene Križarice Zabok.

– Život vjere ne prestaje, nego ćemo ga produbljivati u skladu s prilikama, a Božja milost će već naći put da okrijepi naše duše. Ovaj virus nije Božja kazna nego poziv da se što više i što dublje okrenemo onome koji je naš Put, Istina i Život, onome koji nije samo liječnik duše nego i tijela. Naša molitva neka bude žarka i iskrena u poniznosti srca jer Gospodin neće prezreti molitve ni žrtve pravednika. On sam hita da nas spasi. Pružena nam je prigoda da se unutar obitelji više povežemo, više zbližimo i u zajedništvu molitve isprosimo potrebne milosti. Nemojmo propustiti ovaj milosni čas – poručio je velečasni Culjak.