Svijeće na adventskom vjenčiću predstavljaju četiri tjedna Došašća. Prva svijeća je postilica ili prorokova svijeća i simbolizira nadu i iščekivanjeDruga svijeća je pomirilica ili betlehemska i označava mir. Treća svijeća je pastirska i slavi radost i veselje i ove godine je palimo 15. prosinca.

Očistimo svoje duše

U crkvama danas ćemo slušati u Evanđelju kako piše: ‘Ja šaljem glasnika svoga pred licem tvojim da pripravi put pred tobom’.

Zaista, kažem vam, između rođenih od žene ne usta veći od Ivana Krstitelja. Isus danas potvrđuje svoga Preteču i ukazuje znakove prisutnosti Božjeg kraljevstva koji je njegovim dolaskom nastupilo. Spremno Ga dočekajmo otvorena i čista srca jer je u ovome tjednu božićna ispovijed, pa iskoristimo tu milost da očistimo i olakšamo svoje duše te onda u svojoj obitelji maloj i velikoj naše župne zajednice unosimo mir i jedinstvo, radost i ljubav očekivanja rođenja Isusa našega Spasitelja.

Odazovimo se i pomozimo

Nedjelja, 15. prosinca je i Nedjelja Caritasa. Svoj prilog za potrebe Caritasa možete ostaviti kod ministranata na kraju misnih slavlja koji s košaricama stoje na izlazu iz crkve.

Nedjelja Caritasa, dan kada na poseban način suosjećamo s našom braćom i sestrama koji su u potrebi. Kriza je pogodila mnoge, mnogi su bez posla, oko nas i u svijetu je mnogo siromašnih i gladnih, ima i onih koje su zadesile prirodne katastrofe, mnogi ljudi u našoj domovin,i ali i širom svijeta, žive na rubu egzistencije.

Pozvani smo pomoći koliko je u našoj moći. Današnji dan prilika je da promislimo o tome koliko smo spremni izaći ususret najpotrebitijima. Odazovimo se i pomozimo.

Autor teksta, Darko Fiket, župni je suradnik u Župi sv. Jelene Križarice u Zaboku i predsjednik Udruge za promicanje kulture Života Obiteljski klub