Stari dom Rajka Suhodolčana

Napokon je pjesma Stari dom, najpoznatijeg zagorskog kantautora Rajka Suhodolčana, dobila svoj prateći video broj. Pjesma se nalazi na aktualnom kompilacijskom albumu Moje pjesme koji je Rajko predstavio u studenom prošle godine, objavio je menart.hr.

Ljubav i nostalgija

Pjesma je to u njegovom prepoznatljivom stilu melodične kajkavske popevke u kojoj izražava puno ljubavi i nostalgije prema rodnom zagorskom kraju, prekrasnom zelenom biseru lijepe naše, kojemu se uvijek iznova vraća i ponovo prepoznaje ljepotu netaknute prirode i dobrih ljudi.

Spot je, pod redateljskom palicom Božidara Horvata, sniman u Lužanima Gornjim, slikovitom mjestu na brijegu s kojeg se pruža predivan pogled na Maceljsku goru, Strahinjčicu i velik dio Hrvatskog zagorja.

Težak odabir najdražih

Dvostruko ‘best of’ izdanje Rajka Suhodolčana, pod nazivom Moje pjesme, sadrži 40 pjesama, narodnih i zabavnih

Dvostruko ‘best of’  izdanje Rajka Suhodolčana, pod nazivom Moje pjesme, sadrži 40 pjesama, a podijeljene su na zabavni i narodni CD.

– Radeći na osmišljavanju dizajna i sadržaja ove kompilacije bilo je poprilično teško napraviti izbor pjesama iz moje autorsko-izvođačke kolekcije. Razlog tome je prije svega ograničeni prostor duplog CD-a i činjenica da su meni, kao autoru, sve pjesme podjednako drage i vrijedne. Pa ipak, na kraju smo, moj izdavač MENART i ja, morali odlučiti što ćemo prezentirati u ovom izdanju, a da bude neki podsjetnik i presjek mojeg glazbenog rada u zadnjih dvadesetak godina – komentirao je Suhodolčan.

Publika presudila

– U konačnici ipak odlučuju publika i slušatelji. Oni imaju svoje subjektivne kriterije i najčešće su oni ti koji presude koja će pjesma živjeti duže ili kraće, pa smo se time vodili i u ovom slučaju. Repertoar smo saželi u dva dijela, dva CD-a, narodni i zabavni. Ovdje imamo slučaj da se neki hit singlovi, poput Pod brajde ili Još jenu putnu, pojavljuju u dvije varijante, tamburaškoj i zabavnoj. Na svakom nosaču zvuka je drugačija verzija, jer su takve već saživjele sa slušateljima – dodao je Suhodolčan.

– Ima jedna pjesma kojoj nisam autor, Spoved, ali sam kao član Kvarteta Gubec sudjelovao u njenom stvaranju i ponovnom rođenju. Iako je to stara pjesma otpjevana u puno verzija, ipak je ta naša kvartetovska izvedba postala hit širom Lijepe naše. Ima tu i desetak pjesama koje sam autorski potpisao za druge izvođače u raznim festivalskim izdanjima. Zahvaljujem svim dragim ljudima s kojima sam na bilo koji način surađivao u proteklih dvadesetak i više godina autorskog stvaranja, a posebno svojoj publici koja me vjerno prati i bez koje sve ovo ne bi imalo smisla – zaključio je Rajko Suhodolčan za menart.hr.