Na današnji dan, 8. srpnja 1809. u Krapini se u građanskoj obitelji Gaj kao najmlađe, sedmo dijete, rodio Ljudevit Gaj, književnik i političar, vođa hrvatskog narodnog preporoda

No, tko je i kakav je doista bio Ljudevit Gaj i što je sve, uključujući i skandale, obilježilo njegov život?

Osnovnu školu i prvi razred gimnazije završio je u Krapini, a njemačku gimnaziju pohađao je u Varaždinu i Karlovcu. Nakon srednje škole pošao je na studije u Beč, Graz i Peštu. Studirao je pravo i filozofiju koju je i doktorirao 1834. u Leipzigu.

Modernizacija Hrvatske

Gaj je imao važnu ulogu u Hrvatskom narodnom preporodu u prvoj polovici 19. stoljeća, a smatra se i utemeljiteljem suvremenog hrvatskog pravopisa temeljenog na štokavštini.
Izdavao je Novine horvatske i književni prilog Danicu Horvatsku, Slavonsku i Dalmatinsku.

Gaj je, zapravo, malo pisao. Više je ostao zapamćen po onome što je pokrenuo nego napisao. Uglavnom se javljao samo s proglasima, pozivima na pretplatu

Do danas je ostala zabilježena njegova uloga vođe Narodnog preporoda što je dovelo do modernizacije Hrvatske. Umro je u Zagrebu 20. travnja 1872. Sahranjen je u obiteljskoj grobnici na Jurjevskom groblju, a 1885. njegovi posmrtni ostaci preneseni su u arkadu iliraca na Mirogoju.

Političko krivudanje

Ovo je kratka Gajeva biografija. No, Vlatka Filipčić Maligec, muzejska savjetnica Muzeja Hrvatskog zagorja i voditeljica Muzeja seljačkih buna, u ožujku 2019. za nizagorjemalo.hr napisala je tekst temeljen na povijesnim činjenicama.

Muzej seljačkih buna u Gornjoj Stubici čuva detalje iz vremena političkog i književnog doba Ljudevita Gaja, ali i pikanterije iz njegova privatnog života. Veliki je utjecaj na njega imala majka Julijana, ali mu se ugled srozao tijekom braka s Paulinom

‘Zahvaljujući svojoj karizmi, Ljudevit Gaj nametnuo se kao vođa Hrvatskog narodnog preporoda. Hrvati ga vole veličati, no čini se kako je Gaj bio pomalo hohštapler. Iako mu se neka djela ne mogu osporiti, tijekom političkog života malo je krivudao, što su mu kolege ilirci dosta zamjerali‘, napisala je muzejska savjetnica.

Tko je, zapravo, bio Ljudevit Gaj i što je sve obilježilo njegov život, pročitajte u ovom tekstu.

Još Hrvatska ni propala: Gaj uzeo novac od vlade, pokrenuo novine, ljubovao s Rusima i otišao u stečaj