Projekt „OK! Otkrijmo kreativnost“ vrijedan je 238.862,03 kune od čega EU sufinancira 85 posto, 203.032,72 kune u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Ostatak od 15 posto plaća Ministarstvo kulture.

Umjetnički potencijali

Projekt se provodi od 23. srpnja 2018. do 23. srpnja 2019., a cilj mu je povećanje vidljivosti i prepoznavanje potencijala osoba starijih od 54 godine. Dva duža ciklusa radionica odrađena su u Galeriji grada Krapine, dok su tri jednodnevne radionice bile u domovima umirovljenika. Radionice su vodile dr. art. Mirjana Smolić i akademska slikarica Ljerka Njerš.

Radionice su pokazale i dokazale kako i stariji od 54 godine mogu stvarati sjajna umjetnička djela. Samo im treba dati priliku

– Za radionice umjetničke keramike vladao je veliki interes, pa nije bilo ni prostornih mogućnosti da uključimo sve zainteresirane. Na radionicama je vladala vesela atmosfera i druženje, ali i kvalitetan rad koji je vidljiv na ovoj izložbi – istaknula je Vesna Kunštek, kustosica Galerije i voditeljica projekta.

Čarolija sinergije

– Sretna sam što sam imala mogućnost stjecanja iskustva u likovnom educiranju starijih od 54 godine, osobito starijih od 70 i 80 godina u domovima za starije i nemoćne. Najdraže mi je bilo dobiti njihov osmijeh zadovoljstva nakon uspješnog modeliranja u glini i spoznaje da oni mogu biti kreativni i oblikovati jako lijepu zdjelicu ili keramički unikatni tanjur. Nastalo je puno divnih radova, unikatnih slika, nakita i zdjelica, stvorila se sinergija između polaznika međusobno i polaznika i njihovih mentorica – projektom i radionicama jako je zadovoljna jedna od voditeljica, Mirjana Smolić.