Crkva danas slavi nedjelju Božjeg milosrđa: Bijelu nedjelju ili Mali Uskrs. U prvim stoljećima, kad su se krstili odrasli, tijekom vazmenog bdijenja u svetoj noći dobivali su bijele haljine. Nosili bi ih cijeli tjedan, vraćali bi ih na nedjelju nakon Uskrsa. Zato se ta nedjelja zove Bijela nedjelja, a negdje i Mladi Uskrs

Velečasni Marijan Culjak, župnik Župe sv. Jelene Križarice Zabok, uputio je video poruku župljanima, prvopričesnicima i krizmanicima.

– U ovim vremenima, kada ne možemo biti u našim crkvama, obraćam Vam se putem dostupnih medijskih platformi. Dakako da one ne mogu zamijeniti naš osobni kontakt, ali zbog situacije u kojoj se nalazimo možemo se i na ovaj način povezati – poručio je župnik Culjak.

U zabočkoj župi običaj je na Mali Uskrs održati sakrament Svete Pričesti, a u subotu nakon sakramenat Svete Potvrde. Zbog epidemije, ovogodišnji su sakramenti odgođeni za neko bolje vrijeme.

Bez istinskog susreta ostaju nedoumice, pitanja, strahovi pred prijetnjom zla i sila mraka. S Bogom u srcu čovjek se oslobađa robovanja grijehu i zlu, čovjek postaje ljubljeno dijete Božje. Pa makar sada prolazimo kroz krizu bolesti koja nam svakodnevno prijeti možemo hrabro uskliknuti sa psalmistom: ‘Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim jer si Ti sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni!’