Ljubav prema polki živi i diše i u izolaciji

Cijeli pojas uzduž granice sa Slovenijom tradicionalno gravitira ogromnom području na kojem se njeguje ljubav prema polki. Puhački orkestar Mrzlo polje iz Velikog Trgovišća zasvirao je skladbu iz srca regije, iz Češke

U produkciji voditelja orkestra Jurice Rukljića, iz karantenskih uvjeta, iz svojih domova, odsvirali su Südböhmische Polku Ladislava Kubesa.

Harmonizacija i orkestracija

– Malo je poznato da ljubav prema polki dijele Istrijani, posebice Bujština, Kvarnerani, poput Kastava, Gorani, primjerice Ravna Gora, Zagorci, poput Mrzlog polja, te Međimurci, Sveti Martin na Muri. Na tom se prostoru pomalo zaboravlja na ljepotu glazbe kojom su opijeni žitelji Slovenije, Austrije, Češke, Slovačke, Poljske, Njemačke, Švicarske, sjeverne Italije te jugoistočne Francuske, koji itekako drže do kulturnih vrijednosti – rekao je nam je voditelj POMP-a Jurica Rukljić.

Puhački orkestar Mrzlo polje iz Velikog Trgovišća

Osim nadaleko, čak i u Hrvatskoj poznatog slovenskog kompozitora Slavka Avsenika, ima još mnogo legendarnih autora polki koji su dali svoj neizmjeran doprinos njegovanju i napretku polke.

Antologijska djela

Tako su utrli put mladim skladateljima koji kvalitetom nimalo ne zaostaju za starim majstorima. Tako, kao i nekada, i u današnje vrijeme nastaju antologijska djela predivnih fraza i fantastične harmonizacije i orkestracije.

– Da bismo i mi doprinijeli podizanju svjesnosti prema predivnoj grani tradicije te približili, posebno mladim generacijama nešto što smo počeli gubiti, nakon Daft Punka smo, iz svojih domova, pripremili skladbu iz srca regije, iz Bohemije u Čekoj. Inspirirani izvedbama fantastičnog glazbenika, skladatelja i dirigenta Ernsta Moscha, pokušali smo se stilski približiti izvedbama njegovih ansambala – dodao je Rukljić.