Kako je s La Gefom počela invazija kajkavske popevke

Zagorski rock band La Gef na današnji je dan prije sedam godina snimio svoj prvi video spot za pjesmu Omm. To je dan kad je kajkavska popevka doživjela preporod

Može vam se glazba koju izvodi i širi La Gef svidjeti ili ne, ali riječ je o zagorskom rock bandu koji je kajkavski jezik uspio postaviti na prva mjesta top ljestvica radio stanica diljem Zagorja, Istre, Dalmacije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije. Neke od njihovih singlica tjednima su bile na prvom mjestu nacionalne top liste Hrvatskog radija. Ako uzmemo u obzir da su njihove popevke na kajkavskom bile hit dana i hit tjedna na radio postajama u Čitluku, Puli, Zenici, Hvaru, Vinkovcima, Tomislavgradu, Makarskoj… onda uistinu zaslužuju biti dio sintagme da ‘Ni Zagorje malo’.

Koncerti, najjači adut

– Nije se sve to dogodilo zato kaj su nam pesme super. To se desilo zato jer kad sme osnovali bend i nastupali v jednomu noćnemu klubu v Zagrebu. Ja se nisem tako jak napil kak drugi članovi benda pa sem, dok su oni pili, potpisal ugovor s izdavačkom kućom Aquarius Records. A oni su prek svojih kanala plasirali naše pesme okolo. Probali sme prek njih prodavati i grojzdje, ali nije baš išlo – objasnio nam je Ivan Kovačić, frontman La Gefa, vokal i autor tekstova, kako je gotovo preko noći jedan novi kajkavski bend postao popularan diljem ‘regiona’.

Scena sa snimanja spota Omm (Foto: Privatni album La Gefa)

U sedam godina izdali su su samo jedan album, ali i snimili te pripremili oko 25 originalnih autorskih pjesama koje izvode na koncertima. Upravo su ti koncerti njihov najjači adut, slažu se i kolege glazbenici, ali i kritičari.

Spajaju različitosti

– Darko Rundek, kad je čul naš koncert, rekel mi je da nam je CD nula prema onomu kaj izvodimo na bini. Da taj show, energiju, humor i zafrkanciju koju širimo uživo, moramo prenijeti i na snimke. Ali on nema pojma. Pustite njega. Lajbek – smije se Kovačić.

Dodao je da je itekako zahvalan na podršci koju im pružaju kolege glazbenici, što se najbolje vidjelo na promociji njihova albuma prvijenca, kada su ih svojim nastupima i dolaskom počastili dečki iz Hladnog Piva, Picksiebnera i Zadruge.

Album su na promociji došli podržati i frontmeni Hladnog piva i Zadruge (Foto: Privatna arhiva La Gefa)

S obzirom da se s bendom, posebno s njihovim frontmanom Kovačićem ne može obaviti ozbiljan razgovor koji bi trajao duže od 69 sekundi, pitali smo Kovačića što smatra najvećim uspjehom La Gef-a.

– Pa ne znam. Fora mi je bila kad sem čul da muslimani iz BiH svojim prijateljima katolicima iz BiH čestitaju Božić tak da im masovno šeraju našu pjesmu Bolji Božić. Isto smatram velikim uspjehom kaj sam kroz ovo lagefovsko muziciranje upoznal Martinu Validžić s HTV-a. Ona je tam voditeljica i jako je lepa. Makar je i onaj Danijel Despot ok, ali Martina nam je bolja – bil je to kraj razgovora uz obljetnicu, jer smo postali jake žejni.