J. R. August rođen u Zaboku, ali glazba mu živi na cijeloj planeti

463

Kad sam nedavno u prolazu čula Crucify me, zastala sam, vratila se pojčati. Nisam znala čija je to pjesma, pojačala sam zvuk, gledala zadivljeno video spot i uživala u glazbi. Pažnju mi je dodatno privukla i lokacija na kojoj je spot snimljen – Dvor Veliki Tabor. Mislila sam si, Bože, koji je Amer došel snimati u Zagorje?!

Made in Zagorje

Kad ono, šok. Pozitivan, naravno. Kakav Amer, to je Zagorec, Zabočanin Nikola Vranić (30). Njegova sjajna glazba stvarana je tu, par kuća dalje od mene.

Foto: Privatni album J. R. August

Vranić je u glazbenom svijetu poznat kao J. R. August. Kako ja nisam glazbeni kritičar niti si mogu dopustiti nekakve osobne recenzije, prenijet ću ono što o njemu pišu oni koji dobro poznaju glazbu. Ja ću samo kao slušatelj reći da se ne sjećam kad me posljednji put ‘ukopala’ neka pjesma kao ove koje je stvorio Vranić.

Najperspektivniji domaći glazbenik

Nikola Vranić / J. R. August je umjetnik, kompozitor, kantautor i multiinstrumentalist. Svojim talentom i osobnošću osvojio je podjednako domaću i stranu publiku i glazbene kritičare. Pažnju javnosti zavrijedio je kvadrilogijom ‘Change of Seasons‘, pričom o četiri godišnja doba ispričanu kroz četiri video spota.

S prvim video spotom, Man With A Magnificent Mind, našao na ljestvici najperspektivnijih glazbenika na službenoj web stranici velikog Coldplaya. Dosad je objavio pet EP-a, Change of Seasons, Tea Party with Mrs. Death, 33, Tales from the Forest i Black Waters.

Ne podilazi masama

Glazba koju stvara vuče utjecaje iz različitih smjerova, od starog klavirskog bluesa i boogie-woogieja, preko folk kantautora pa do suvremene indie glazbe. Ali je u potpunosti njegova, sastavljena od njegovih imaginarija rijeka, šuma i životinja koje u njima žive.

Foto: Privatni album J. R. August

Ove je godine potpisao ugovor s izdavačkom kućom Croatia Records. I izdao svoj prvi dugosvirajući projekt Dangerous Waters. Već sada kažu kako je to ‘najprodavanije domaće izdanje u Hrvatskoj i to bez menadžerske ili sponzorske mašinerije i bez podilaženja masovnom ukusu publike’.

Glazbenik svjetskog kalibra

– ‘Dangerous Waters’ ne pripada posve ni ovom vremenu ni ovim prostorima, već više djeluje kao pokušaj bijega u pažljivo stilizirani autorski svijet, koji nema previše veze ni sa čime što nas okružuje – opisao je album Karlo Rafaneli, novinar i glazbeni kritičar.

Foto: Privatni album J. R. August

– Prepun eliptičnih klavirskih pjesama, ovo je album čiji autor očigledno radi glazbu prvo za sebe. No, to nije nužno loše jer mu omogućuje samosvojniji i, naposljetku, kompleksniji izričaj što i nije tako često u relativno tradicionalnim pop-rock okvirima unutar kojih se ovaj album kreće – dodao je.

Uložio cijeloga sebe

U Croatia Recordsu za njega kažu da je glazbenik svjetskog kalibra.

– J. R. nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pred njim je sjajna budućnost. Njegova glazba najbolja je pozivnica za svaki koncert – kažu u CR-u.

Promocija iznimno hvaljenog dugosvirajućeg prvijenca ‘Dangerous Waters’ bila je Zagrebu 14. studenog.

– Cijeli život čekam taj svoj prvi LP i sad je konačno tu, u mojim rukama. U njega sam, zajedno sa svima koji su radili na njemu, uložio cijelog sebe i mislim da je to moja prva kompletna kantautorska izjava – rekao je Vranić novinarima uoči promocije.