Ako sam vas obradovao ovim susretom onda je zadatak izvršen, rekao je na predstavljanju svoje zbirke Marijan Culjak, župnik u Zaboku. ‘Noć svjetlom obasjana’ njegova je nova, šesta zbirka pjesama i proze.

Umjetnost vraća nadu

Marijan Culjak rođen je u Mihovljanu gdje je završio osnovnu školu. Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju završio je u Zagrebu, a diplomirao je teologiju na Katoličkome bogoslovnom fakultetu. Nakon mlade mise kratko vrijeme bio je kapelan u Orehovici, nešto duže u Zajezdi, a zatim trinaest godina župnik u Tomašici. Od 1997. župnik je u Zaboku, a obnašao je i dužnost dekana Krapinskoga dekanata. Umjetničkim se stvaralaštvom bavi već niz godina.

– Svaka pjesma mora imati pozitivan završetak, jer ima dovoljno negativnosti u svakodnevnom životu. Umjetnost je ta koja mora ljudima vratiti nadu u dobro. Važno je, i velik je dar, pronaći Boga i njegovu dobrotu u svakodnevnim i malim stvarima – rekao je velečasni Culjak.

Vrijeme susreta i razgovora

Mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački u miru, rekao je kako ‘u ovom pušlecu marljivog i plodnog poete i naratora, župnika Marijana, dolazi pred nas pregršt pjesama, novela, sjećanja, zapisa i putopisa’.

– Autor razotkriva dio svoga osobnog života, dio svoga posebnog vremena posvećenog susretu i razgovoru, raznovrsnom i bogatom, s Prijateljem koji ga pohađa. Imaju vremena za razgovor. I koriste ga – zaključio je mons. Pozaić.

Na promociji knjige za autora, velečasnog Marijana Culjka, rekli su kako je marljiv i plodan poeta i narator

O autoru je govorio i mons. Ivan Miklenić koji župnika Culjaka poznaje od školskih dana istaknuvši upravo njegovu ljubav prema zapisivanju. Osobito je ponosan što je i ova zbirka objavljenja u nakladi Glasa Koncila.

Odgovor životu

– Ova zbirka, premda nosi naslov ‘Noć svjetlom obasjana, nipošto nije štivo samo za noćna bdijenja, tame i tjeskobe, nego je svojevrsna svjetiljka prikladna obasjati mnoge trenutke svakodnevnih monotonih nejasnoća, nesnalaženja, bjegova i posrtanja – istaknuo je mons. Miklenić.

Osvrt na književnu tematiku dao je i preč. Silvijo Milin župnik u Svetom Jurju i dekan Senjskog dekanata.

– Evo opet Marijana. Složio je on svoju novu zbirku pjesama i proze nama na dar. Očekivao sam ovu Marijanovu zbirku. Trebala je doći kao odgovor životu. Jedan od naših velikih profesora za sebe je rekao kako on nije učitelj, profesor Svetoga pisama, već trajni i zaljubljeni učenik. Marijan je to, ovom zbirkom se otkriva, zaljubljeni učenik života. Običan čovjek gladan nasušnog kruha svagdašnjeg. Kruha riječi susreta čovjeka i njegova Boga kojega daje od sebe odgovorno kao čovjek i svećenik –

Svaka pjesma mora imati pozitivan završetak, jer ima dovoljno negativnosti u svakodnevnom životu, smatra vlč. Culjak