Tridesetak autorskih pjesama, dva snimljena albuma, Slike mog života i Još te volim, jedina, treći album u pripremi i više od tisuću nastupa. Dvadeset godina glazbene karijere.  Danijel Rožanković, bisernica, Tomislav Glogović, brač, Nikola Pušić, brač,  Josip Šturlić, bas, i Hrvoje Ban, glavni pjevač i bugarijaš.

Drukčiji od drugih

Tamburaški sastav Savski Valovi dolazi iz Zaprešića. U 20 godina svirali su po cijeloj Hrvatskoj. Bilo je tu i nastupa u BiH, Sloveniji, Srbiji, Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Njemačkoj. Sve je krenulo 1999.

– Počeli smo spajanjem triju članova Tamburaškog zbora Gaj Zaprešić, Danijel, Hrvoje i Petar Sremac, idejni začetnik sastava i basist prvih sedam godina, te dva člana KUD-a Zgubidan iz Marije Gorice, Tomislava i Nikole. Prvu smo probu imali u Zaprešiću 25. listopada 1999., pa smo taj datum odredili kao rođendanski. Jedno vrijeme bili smo šesteročlani s čelistom Ivanom Prstačićem, koji je iz sastava izašao 2014 – prisjeća se ‘glasnogovornik’ Valova Hrvoje Ban.

Sviraju isključivo tambure i po tome su drukčiji od drugih.

Samo po tamburi

– Kako smo tamburaški sastav, u počecima je prioritet imala tamburaška glazba i to ona starogradska koju najbolje predstavlja Zvonko Bogdan i legendardni orkestar Janike Balaža. Veliki utjecaj na naše glazbene početke imali su i Zlatni Dukati, Gazde, Slavonske Lole. S vremenom smo se okrenuli i zagorskim popevkama i autorskom stvaralaštvu na kajkavskom, ali i na standardnom hrvatskom jeziku – priča nam Ban.

Kaže da su prepoznatljivi upravo po činjenici da sviraju isključivo tambure i nemaju druge instrumente.

– Taj zvuk tambura je onaj u koji smo se zaljubili kao klinci i dalje ga – dodao je.

Rođendanska proslava

Publika ih voli. Mnoge njihove pjesme pjevaju se svakodnevno. Vince piju dva pajdaša autora Hrvoja Zovka, Dedek moj Ivana Kovačića. Od pjesama na standardnom hrvatskom jeziku tu su pjesme Davora Mirića, nešto modernijeg melosa, popularne na radijskim postajama, Da sam ja na tvome mjestu, Gotova je ljubav, Tvoj trag u meni nestaje.

Mnogobrojni nastupi u 20 godina zahtijevaju i rođendansku proslavu.

– Za našu 20. godišnjicu pripremamo scensko-glazbeni doživljaj u nedjelju 27. listopada u 19 sati u Pučkom otvorenom učilištu Zaprešić. Izuzetno nam je drago da će naš prijatelj, odlični mladi glumac Marko Hergešić preuzeti voditeljsku i glumačku ulogu, pa će kroz zanimljive igrane dijelove obogatiti naš koncert na kojem ćemo u glazbenom dijelu predstaviti presjek naše dosadašnje karijere – otkrio nam je Ban.

Tamburica fest

Savske Valove treba poslušati. Svi su im nastupi, kažu, jako dragi, no neke ipak posebno pamte.

– Izdvojio bih nastup na svečanom otvaranju Vinkovačkih jeseni sa Sinišom Miklaužićem, ovogodišnji nastup na Festivalu kajkavskih popevki u Krapini, nastupe na međunarodnom tamburaškom festivalu Tamburica fest na velikoj pozornici na petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu pred nekoliko desetaka tisuća posjetitelja – ovaj posljednji je svakako značajan, kaže Ban.

– Surađujemo i surađivali smo s brojnim glazbenicima, diskografski najplodnija suradnja bila je s Brankom Grebličkim Ventekom. Na njegovom albumu Zorja snimili smo tamburaške dionice na većini pjesama, a brojne koncerte odsvirali smo s Adamom Končićem, Kvartetom Gubec i Rajkom Suhodolčanom – dodao je još Ban i sve pozvao na veliki 20. rođendan.