Svijeće na adventskom vjenčiću predstavljaju četiri tjedna Došašća. Prva svijeća je postilica ili prorokova svijeća i simbolizira nadu i iščekivanjeDruga svijeća je pomirilica ili betlehemska i označava mir. Treća svijeća je pastirska i slavi radost i veseljeČetvrta svijeća je svijeća anđela i donosi ljubav. Nju ove godine palimo u nedjelju, 22. prosinca.

Nježno, plemenito, nesebično

Bog je zajedno s nama željan iznenađenja. Ali, može ih ostvariti samo u suradnji s onima koji su zajedno s njime, prije svega, zaljubljeni u čovjeka. Josip je prema Evanđelju pravedan zato što ne sudi.

Iako Marijina trudnoća tog časa može značiti samo to da je prevaren, on ne vjeruje da ga je Marija prevarila, ne može povjerovati da je zla. On nju voli i cijeni kao osobu te postupa protiv svake ljudske logike, upravo djevičanski nježno, plemenito i nesebično.

Ne sudite druge

Spreman je povući se, pokopati sve svoje snove, nikome ništa ne dokazivati, samo da bi Marija sačuvala ugled pred svijetom. Tek kada on više cijeni nju nego vlastiti ugled i svoje pravo, Bog ga proglašava pravednikom i otkriva mu istinu o Isusovu začeću.

Tko nije spreman voljeti i štititi čovjeka i onda kad sve govori protiv njega, taj nikada neće saznati pravu istinu o čovjeku. Tko ne vjeruje da se u drugome uvijek može dogoditi čudo, nikada neće doživjeti promjenu, niti u drugome niti u sebi. Tko prije svega traži svoju pravdu, nikada neće pred Bogom biti pravedan.

I tko misli da o drugom čovjeku uvijek toliko zna da ga s pravom može osuditi, taj sam ostaje pod sudom.

Autor teksta, Darko Fiket, župni je suradnik u Župi sv. Jelene Križarice u Zaboku i predsjednik Udruge za promicanje kulture Života Obiteljski klub