Nakon posljednjeg uprizorenja živih jaslica u spilji u Orehovici, članovi Udruge Angeljeki iz Brestovca Orehovičkog pripremili su retrospektivnu Županijsku izložbu jaslica i anđela nastalih u proteklih 14 godina.

Zajedništvo i čuvanje tradicije

Jedna je to od najstarijih izložbi u Hrvatskoj. Tijekom 14 godina nastalo je više od 700 jaslica. Zato je ova izložba jedinstvena, ne samo u Krapinsko-zagorskoj županiji, već i šire.

– Dosadašnjim izložbama, ali i ovom retrospektivnom, pokazali su se veliki trud i kreativnost. Ono što je povezivalo sve ove uratke tijekom godina je kreativnost, zajedništvo i čuvanje tradicije, ali i obiteljsko druženje – istaknula je Ljiljana Cvetko, predsjednica Povjerenstva za postav izložbi.

Kreativnost djece i roditelja

Voditelj Udruge Angeljeki Zdenko Kobeščak zahvalio se svima koji su dio ovoga kroz sve ove godine.

– Svaka izložba je čudesni svijet zagorskih jaslica i angeljeka nastala iz ideje živih jaslica koje smo uprizorili prvi puta našem kraju prije 20-ak godina. Bila nam je želja ponovno probuditi kreativnost kod djece, ali i kod roditelja koji im pomažu i dati im neki sadržaj da u vrijeme Adventa, pripremajući se za Božić, nešto rade svojim rukama – rekao je Kobeščak.

Obitelj oko stola, a ne pred TV-om

Pozvali su i druge da im se pridruže, pojedince i odgojno-obrazovne institucije.

– Nastojali smo, a i danas to činimo, da ono što djecu učimo u školi ima podlogu u životu. To su suživot, razumijevanje i druženje djece i roditelja. Oni su večeri proveli zajednički, izrađujući jaslice, razgovarajući, umjesto da se zagledaju u televiziju. Obitelj je bila na jednom mjestu, oko stola – ponosan je Kobeščak.

Ove godine, povodom 20. obljetnice, udruga Angeljeki izdat će monografiju Srcu Zagorja, kako nazivaju svoje mjesto, koja će biti svojevrsno reprezentativno djelo čitavog kraja.