Od otvorenja 27. veljače 2010. Muzej krapinskih neandertalaca pobuđuje veliku pažnju posjetitelja. Ne samo zbog intrigantnog pojma ‘neandertalci’, već i zbog specifičnog načina prezentacije teme.

Doba neandertalaca

Autori projekta i realizacije Muzeja, paleontolog Jakov Radovčić i arhitekt Željko Kovačić, nastojali su približiti krapinske kamenodobne stanovnike koji su prije 125 tisuća godina živjeli ovdje. Postav je napravljen kao vremeplov kroz povijest Svemira, Zemlje, čovjeka sve do današnjih dana, s posebnim naglaskom na vrijeme neandertalaca.

Ove godine Muzej slavi 10. obljetnicu. Tim povodom pripremaju znanstveni kolokvij 120 godina spoznaje pračovjeka iz Krapine i 10 godina Muzeja krapinskih neandertalaca.

Velika imena

Predavači su Jakov Radovčić iz Zagreba (‘Koliko su nam danas aktualne spoznaje Dragutina Gorjanović-Krambergera?’), David Frayer sa Sveučilišta Kansas iz SAD-a (‘Our recent understandings of the Krapina Neandertals’), Veronioque Laroulandie sa Sveučilište Bordeaux iz Francuske (‘Interactions between Neandertals and diurnal raptors’), Olaf Bininda-Emonds sa Sveučilišta Oldenburg iz Njemačke (‘Rooting evolution with trees’) i Davorka Radovčić iz Zagreba (‘Složeno ponašanje krapinskih neandertalaca?’).

Znanstveni kolokvij bit će u četvrtak 27. veljače. Početak je u 14 sati. Svi koji još nisu posjetili Muzej mogu to učiniti od utorka do nedjelje od 9 do 17 sati, sa zadnjim ulazom u 16. Ovo zimsko radno vrijeme traje do 31. ožujka. Od 1. travnja do 31. listopada Muzej je otvoren od 9 do 19 sati sa zadnjim ulazom u 18.