Na rubu Zagorja, od Pušće i Jablanovca, do Bistre i Zaprešića, živi gotovo trideset prvaka svijeta i Europe. I to ne bilo kakvih, već četveronožnih, dlakavih, ali i – bezdlakih.

Retriveri, španijeli, buldozi…

Zaprešić, Pušća i okolica područje su s najvećom koncentracijom najljepših pasa na svijetu. Čak trećina svih hrvatskih pasa, šest od njih ukupno 18 koji će našu zemlju početkom ožujka predstavljati na izložbi Crufts u Birminghamu, bit će psi članova Kinološke udruge Zaprešić. To je najveća i najstarija izložba koja je u svijetu pasa isto što je i Wimbledon u svijetu tenisa.

Lucernski gonič Orca Of Hunter’s Enigma, mlada prvakinja svijeta i Europe, uzgoj je Petre Dimić iz Jablanovca

Nije stoga čudno da se novo vodstvo ove udruge izborilo da 21. ožujka u Donjoj Pušći bude prva specijalna izložba pasa.
– Na izložbi očekujemo više od 200 pasa iz tridesetak pasmina. Bit će tu retriveri, španijeli, psi za vodu, pudli, francuski buldozi, maltezeri, bišoni, tibetanske pasmine, čivave… Preciznije, sve pasmine koje standardizacija Svjetske kinološke organzacije ubraja u 8. i 9. skupinu – pojasnila je Lana Levai, novoizabrana predsjednica Kinološke udruge Zaprešić.

Suci iz Latvije i Irske

Općina Pušća odlučila je podržati ovu izložbu, pobrinuti se za prostor i čitav niz logističkih detalja koji su potrebni za tu zahtjevnu priredbu. Pse iz više europskih zemalja će od 10 do 14 sati na centralnom trgu u Pušći ocjenjivati i birati sutkinja Rita Kadike-Skadina iz Latvije i irski sudac Ralph Dunne. Oboje su ugledni i cijenjeni stručnjaci koji su pse ocjenjivali na svim kontinentima i na najvećim izložbima.

Američki gonič rakuna Mr Alarming Voice Cooner Totegnac iz uzgajivačnice u Pušći ušao je u povijest kao prvi od svoje pasmine koji je kročio na tepih Cruftsa u Birminghamu, najstarije i najveće izložbe na svijetu

Pušća nije sjajan odabir samo zbog svoje odlične lokacije. U Pušći, u kripti župne crkve, počiva prvi uzgajivač čistokrvnih pasa u Hrvatskoj.
– To je bio barun Gejza Rauch, sin omraženog bana Levina Raucha, kojeg su stanovnici ovoga kraja ipak nešto više poštovali od njegova oca i koji je, kako je zabilježno u novinama 1891., na prvu izložbu pasa u hrvatskoj povijesti u Zagreb doveo iz svog dvorca Lužnice kuju žute njemačke doge i njezinih deset štenaca – ispričao nam je Alen Galović, potpredsjednik Kinološke udruge i veliki poznavatelj povijesti hrvatske kinologije.

Zagorje – kolijevka hrvatske kinologije

– Barun Rauch je osim Lužnice kraj Zaprešića, imao imanje i u Pušći. A u Novim dvorima je tada još živio grof Juraj ili Gjuro Jelačić, brat bana Josipa Jelačića, koji je otvorio Gospodarsku izložbu u sklopu koje se održala i prva izložba pasa u povijesti i bio na čelu Društva za lov i ribolov iz kojeg će se mnogo godina kasnije razviti Lovački pa i Kinološki savez. Može se stoga s punim pravom reći da su Zaprešić i zaprešićki kraj kolijevka hrvatske kinologije – istaknuo je Galović.

Francuska buldogica Utopia de Royal Laszatti veteranska je prvakinja svijeta, vlasništvo uzgajivačnice Totegnac iz Pušće

No, još nevjerojatnije zvuči također gotovo nepoznati podatak da danas u zaprešićkom kraju žive psi koji su osvajali titule na svjetskim i europskim prvenstvima od Budimpešte do Šangaja, od Leipziga do Moskve, pa i na najvažnijoj izložbi pasa na svijetu, spomenutom Cruftsu u engleskom Birminghamu.

Najveća koncentracija najljepših pasa

Upravo je u Zaprešiću uzgojen prvi pas hrvatskog vlasnika i uzgajivača koji je na Cruftsu bio naljepši od svoje pasmine, jedan od klamber španijela uzgajivačice Lane Levai. Zaprešićki pas pobijedio je u domovini svoje pasmine, ondje gdje su njegovi preci bili statusni i nacionalni simbol, pa su ih držali i kraljevi Edward VII i George V.

Tri klamber španijela, koje je uzgojila Lana Levai iz Zaprešića, progašeni su jendom od najljepših uzgojnih skupina pasa na svijetu na Svjetskoj izložbi pasa u Amsterdamu 2018.

U Zagorju su uzgojeni i najljepši škotski ovčari na svijetu, prvaci svijeta i prvaci Europe, tu je i najljepši mladi meksički bezdlaki pas, pa najljepše štene poljskog hrta. Našim krajem prolama se lavež najljepše veteranke među francuskim buldozima na svijetu, ali i štenadi francuskih buldoga s titulama najljepših sa svjetskih i europskih izložbi iz uzgajivačnice Totegnac.

Rijetki bezdlaki psi – iz Pušće

U Pušći žive i perunaski bezdlaki psi. Doista nemaju dlake, iako se ponekad mogu ošteniti i odlakani. Mnogi od njih su prvaci svijeta i Europe. Upravo zahvaljujući uspjesima i angažmanu naše uzgajivačice peruanskih bezdlakih pasa Lidije Klemenčić, promocija peruanskog dokumentarnog filma o tim bićima, koje Perunaci smatraju svojim nacionalnim blagom, održana je prije dvije godine u Hrvatskoj, za vrijeme velikih međunarodnih izložbi pasa u Zadru, i to pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Peruanski bezdlaki psi iz uzgajivačnice Grufalina u Pušći uzgajivačice Lidije Klemenčić

Osim rijetkih perunaskih bezdlakih pasa, kroz Pušću se prolama i lavež prvih američkih goniča rakuna uzgojenih u Hrvatskoj, pasa izuzetnog njuha, ali i najduljih ušiju na svijetu.

I Ljubo iz Pušće na zelenom tepihu

Jedan od njih, znan kao Ljubo, prvi je od svoje pasmine koji je kročio na kultni zeleni tepih izložbe u Birminghamu. U Jablanovcu su, pak, i prvi lucernski goniči koji su došli na svijet u Hrvatskoj, a među njima također prvaci svijeta i Europe!

U Kinološkoj udruzi Zaprešić nalaze se i uzgajivači velških korgija Pembroke, pasmine koju je slavnom učinila njihova najpoznatija vlasnica – britanska kraljica. Tu su i plemeniti labradori koji su danas omiljeni psi pomagači, vodiči i terapijski psi. U zaprešićkom kraju se uzgajaju i romanjonski psi za vodu, znani kao tartufari, odnosno psi koji pronalaze rijetke i skupe tartufe, irski seteri, njemački ptičari, zlatni retriveri…