Umjesto da, prema zakonu i pravilnicima, komunalna redarka Martina Erdelić zbrine dva napuštena psa u zagorsko sklonište Luč Zagorja, naložila je Veterinarskoj ambulanti Klanjec da joj pse dovezu doma. Psi su netragom nestali.

Ne znam gdje su psi. Mi smo došli na poziv komunalne redarke, utvrdili da dva štenca nisu mikročipirana, javili joj i rekli da ih zbrine po zakonu. Ona je zamolila da ih dovezemo do nje doma, da će ih ona zbrinuti. Naš je djelatnik stavio psiće u kabinu, odvezao do redarke, ostavio ih u njenom dvorištu i otišao. To vam je prava istina, izjavio je Damir Poslek, direktor Veterinarske ambulante Klanjec.

Tvrdi da oni psima nisu ništa nažao napravili. No psima se gubi svaki trag.

Došli i uzeli pse

Ta je dva psića, u petak 3. travnja, na svom gospodarskom imanju u Ravnom Brezju kraj Kumrovca pronašla Tea Lovrić iz Zagreba. Kaže, netko ih je ostavio na cesti. Nahranila ih je i htjela zbrinuti.

– Nazvala sam komunalnu redarku i rekla mi je kako će pse odvesti u sklonište za napuštene životinje Luč Zagorja. Došli su iz veterinarske stanice i odvezli peseke. Ja sam sutradan nazvala Luč Zagorja, jer me zanimalo kako su psići, htjela sam za njih ponuditi i financijsku pomoć. Doživjela sam šok, rekli su mi da nikakvi psići k njima nisu dovezeni – priča nam Tea Lovrić.

Nalaznica Tea Lovrić kaže da je učinila najgoru stvar što je zvala komunalnu redarku

U priču se uključuje i Vita, Udruga za zaštitu i promicanje prava životinja iz Velikog Trgovišća.

– Tko sjedi u općinskim foteljama? Tko koga štiti i zašto? Našim novcem raspolažu na način na koji ne bi trebali! Sjede li u našim općinama ljudi koji nisu kvalificirani za posao koji obavljaju? O empatiji neću ni pisati. Žena je pronašla dva psa, obavijestila komunalnu redarku, a pasa u skloništu nema. Pitam vas, gdje su psi?! – oštro je reagirala Vedrana Ožegović, predsjednica Udruge.

Vita: Ništa tu ne pije vodu

Udruga, naime, sumnja da psi više nisu živi i da je netko počinio kazneno djelo.

– Draga Općino Kumrovec, nadam se da su psi živi, da ste ih iskrcali negdje u drugoj općini. Nemojte da mislimo na ono najgore, na kazneno djelo! Ne znam što su iz Općine mislili, da nitko ne brine o životinjama, jer je korona? Kako je komunalna redarka mislila udomiti pse uz mjere koje su na snazi, mjere koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite? Kako je mislila udomiti nečipirane, nepregledane i necijepljene pse? Ništa tu ne pije vodu, ali mi, ja od ovoga neću odustati – poručila je Vedrana Ožegović.

Udruga za zaštitu životinja Vita zgrožena je što žive pse voze u kombiju za prijevoz lešina

Prema njezinim informacijama, psi ciljano nisu odvezeni u sklonište, kako bi se uštedjelo. No, gdje su nestali? Kaže Vedrana, komunalna je redarka, mimo zakona, navodno htjela pse udomiti, ali su joj psi, navodno – pobjegli?!

Da su psi pobjegli, tvrdi nam i Robert Šplajt, načelnik Općine Kumrovec.

– Pobjegli su prije nego su se udomili – rekao nam je u telefonskom razgovoru.

Općina: Pitajte inspekciju

Kako udomili, kod koga udomili, zašto nisu odvezeni u sklonište, odakle su pobjegli, je li ih netko tražio, gdje su psi? Načelnik Šplajt sva je naša pitanja prekidao inzistiranjem ‘pošaljite mail, sve ću vam odgovoriti, jer sve ovo se poslije može iskoristiti protiv nas’.

Poslali smo mail. Pitali smo ima li Općina ugovor za zbrinjavanje pasa sa skloništem Luč Zagorja, koliko pasa su do sada tamo zbrinuli, koliko dojava o napuštenim psima je Općina dobila lani i ove godine, koliko pasa je i tko zbrinuo, zašto napuštene pse u ime Općine ‘skuplja’ higijeničarska služba Veterinarske stanice Klanjec i kamo ih odvoze? No, službeni odgovor je bio kratak.

Načelnik Općine Robert Šplajt kaže da su pse htjeli udomiti, ali su pobjegli (Foto: TV Zapad)

– Na vaša pitanja ćemo odgovoriti kada prođe veterinarski inspekcijski nadzor u Općini. Sa svime ćemo vas upoznati. Općina Kumrovec ima valjani ugovor sa skloništem Luč Zagorja za godišnji smještaj četiri psa. Trenutno je u skloništu smješten jedan pas. Za dodatne upite možete se obratiti inspektoratu – odgovorio je na mail načelnik Šplajt.

Luč: Nitko nas nije zvao

Mirjana Zajec, voditeljica Skloništa za napuštene životinje Luč Zagorja u Selnici, potvrdila nam je da ih nitko nije zvao niti tražio da zbrinu dva napuštena psa iz Kumrovca. Potvrdila nam je da poziv komunalne redarke, da dođu preuzeti napuštene pse, nisu dobili.

Ako netko zna gdje su ova dva psa ili ima informacije što im se dogodilo, može nam anonimno dojaviti

Pa onda i mi pitamo Općinu Kumrovec, gdje su psi? Zašto, prema Zakonu o zaštiti životinja i popratnim pravilnicima Uprave za veterinartsvo, Odjela za zaštitu životinja Ministarstva poljoprivrede, komunalna redarka nije postupila po pravilima, zašto nije pozvala sklonište da zbrine pse? Koliko novaca Općina Kumrovec godišnje uštedi na zbrinjavanju napuštenih životinja na ovakav način, tajanstvenim nestajanjem ‘na putu’ do skloništa?