Gotovo da ne prođe mjesec a da netko od aktivnih, registriranih lovaca, članova lokalnih lovačkih društava, kojima je krovna organizacija Hrvatski lovački savez, ne počini kazneno djelo – ubije psa! Jer mu se, eto, ubijalo.

Nekima su psi – lovine

Zvjerstvo nad nečijim kućnim ljubimcem. Nad nečijim članom obitelji. Jer nikako drukčije se to ne može okarakterizirati. Niti opravdati. Samo nekoliko posljednjih slučajeva dokazuju da lovci koji su ubili tuđe pse nisu bili ugroženi, napadnuti, nisu se morali braniti. Psi njih nisu dirali, no oni su ih u svojim glavama označili kao lovinu i – ustrijeliti.

– Zakon je jasan, nitko, pa ni mi, nemamo pravo ubijati pse čak i da ih zateknemo u lovištu. Na nama je da ih zbrinemo, a ne da ih ubijamo. A kako da utječemo na člana kad budala to već napravi? – odgovorio je pitanjem na naše pitanje Ivica Budor, tajnik Hrvatskog lovačkog saveza.

Pucanj u srce

Budala iskoči svako malo. Posljedni za koji znamo je na varaždinskom području. Ubio je kujicu Lunu. Vlasnici psa kažu da je to učinio lovac. Upucao ju je u glavu 20 metara od vlasnika! Policija, kako doznajemo, zasad ubojicu nije pronašla.

Prije toga zgrozio nas je slučaj iz Trškog Vrha kraj Krapine. Tamo je pripiti lovac na Staru godinu u naselju ustrijelio labradora Balta. Iskočio je iz auta, izvadio Magnum, uperio ga psu u srce i ubio ga tzv. lovačkim hicem.

Pripiti lovac iskočio iz auta, uperio Magnum u psa i pucao mu u srce

Tu je još slučaj iz Kistanja gdje je lovac ubio dva pastirska psa. U Pitomači je ustrijelio, ranio psa pred vlasnicom. Ovo su slučajevi iz prosinca 2019. te siječnja i veljače ove godine. Svaki mjesec lovci ubiju barem jednog psa!

HLS: ‘Možemo samo moralno osuditi’

– Opravdanja nema. To nije lovac! Bilo tko od članova HLS-a da to napravi nećemo podržati, nećemo niti pokušati opravdati i naravno da smo protiv toga. No mi kao Savez to možemo samo moralo osuditi, ali ne možemo sankcionirati. Tu su policija, odvjetništvo i sud koji takav čin moraju sankcionirati prema zakonima – tvrdi Budor.

Napominje da HLS lovcu koji se ogriješio o zakone oni ne mogu oduzeti čak niti lovačku iskaznicu!

Ivica Budor, tajnik Hrvatskog lovačkog saveza tvrdi da Savez nema nikakve ovlasti sankcionirati članove!?

– Pokušali smo to pri posljednjim izmjenama unijeti u Zakon o lovstvu. Da, recimo, lovcima koji su uhvaćeni u krivolovu ili kod ovakvih slučajeva, ubijanja pasa, zauvijek oduzmemo lovačku iskaznicu. No, iz Ministarstva pravosuđa nam to nisu dopustili. Rekli su nam da to ne bi bilo u duhu zakona jer da ne možemo nikoga obilježiti (?!) – tvrdi Budor.

Okaljani obrazi

Ukratko, Hrvatski lovački savez takvom lovcu može doslovno puhati u guzicu. I reći mu ‘ccc, sram te bilo, zločesti dečko’. Ne mogu, recimo, na primjeru iz Trškog Vrha gdje je lovac član Lovačkog društva Krapina, sankcionirati niti lovca, a niti predsjednika Društva Ivana Puljeka koji je pucanj u srce labradoru opravdao ‘interesima Društva’.

– Samo lokalno lovačko društvo može sankcionirati svog člana. Mi se ne možemo miješati. Događa nam se, recimo, da izbacimo lovca iz društva, on uzme odvjetnika i tuži nas da smo mu okaljali obraz. I onda mi nastradamo. Ne možemo ga izbaciti jer nema pravomoćne presude da je kriv. A ni tada jer nas isto može tužiti. Nekad su takvi sami odlazili, danas… – šokirao nas je tajnik HLS-a.

Lovac (21) je kraj Knina tijekom lova ubio dva pastirska psa koji su čuvali ovce

Priznao je da imaju problema s članovima, ali da im ništa ne mogu. Mogu im, kaže, samo sudovi. Pobogu, pa tko je i za čije interese krojio taj Zakon o lovstvu?! Zvuči potpuno suludo da lovcu koji ne poznaje zakone, koji ih ne provodi, koji ih krši, koji čini kaznena djela na štetu životinja, oni ne mogu oduzeti niti pišljivu člansku iskaznicu!?

Na čijoj strani su sudovi?

Ako je to doista tako, a sačekat ćemo tumačenje pravnika Ministarstva pravosuđa, onda pod hitno treba postrožiti sankcije i unijeti ih u Zakon o lovstvu. Kako onda očekivati da će suci strogo kažnjavati ubijanja i mučenja životinja? Neće jer, eto, ne kažnjava im se. Znate li koliko je pravomoćnih osuđujućih presuda na sudovima u Hrvatskoj izrečeno za ubijanje pasa?

Uloga lovaca prvenstveno bi trebali biti uzgoj i zaštita divljači, a ne ubijanje pasa i mačaka

Jedna! Jedna jedina osuđujuća presuda, koliko nam je poznato, i to samo uvjetna zatvorska kazna. Prvi, čini se i posljednji put, lovac je zbog pucanja u kućnog ljubimca 2015. osuđen na zatvorsku kaznu. No, tek uvjetnu. Kažnjen je s osam mjeseci zatvora uvjetno, s rokom kušnje od tri godine.